U trendu

Tom Kruz snima film „Valkira“

U Berlinu je nedavno počelo snimanje filma „Valkira“, trilera baziranog na istinitoj priči o pokušaju nemačkih oficira da izvrše atentat na Hitlera 1944. godine. Datum 20. jul je jedna od malo poznatih herojskih epizoda iz Drugog svetskog rata.
Superstar Tom Kruz (Tom Cruise) predvodi internacionalnu glumačku ekipu u ulozi Klausa fon Štaufenberga, nemačkog pukovnika koji je bio na čelu pokreta spremnog da svrgne nacistički režim i okonča rat. Sudbina i niz događaja koji su usledili tokom jula 1944. godine izdvojili su pukovnika Štaufenberga i postavili ga u dvostruku ulogu. Ne samo što je bio izabran da predvodi državni udar i ostvari kontrolu nad nacionalnom vladom već je on bio i taj koji je trebalo da ubije Hitlera.
Štaufenberg je 20. jula u torbi za dokumenta uneo bombu u prostoriju u kojoj je Hitler držao sastanak. Bomba je eksplodirala i ubila nekoliko pristurnih osoba, dok je Hitler zadobio manje povrede. Dan kasnije Štaufenberg je priveden i streljan.
Pored Kruza u filmu „Valkira“ glume Kenet Brana, Bili Najli, Tom Vilkinson, Edi Izard, Kristijan Berkel, Karis van Hauten („Crna knjiga“ u režiji Pola Verhovena) i drugi. Režiser je Brajan Singer, a scenario potpisuju Oskarom nagrađeni Kristofer Mekveri i Nejtan Aleksander. Film „Valkira“ ponovo ujedinjuje Singera i Mekverija posle uspešnog trilera „Dežurni krivci“ („The Usual Suspects“) iz 1995. godine.
„Priča ‘Valkire’ je uzbudljiva, ali i veoma važna“, kaže Singer. „Ovo je nešto što smo Mekveri i ja želeli odavno da uradimo. Ne mogu da zamislim snimanje filma negde drugde sem u Nemačkoj i jako sam srećan što smo imali mogućnost da dobijemo Kruza da igra pukovnika Štaufenberga.“
„‘Valkira’ je triler koji će držati publiku prikovanu za sedišta. Ovaj film će podsetiti svet da je postojao ozbiljan otpor nacističkoj vlasti“, izjavila je Pola Vagner u ime kuće „United Artists“. „Čim smo pročitali scenario, znali smo da je to film koji mora biti snimljen.“
Premijera filma „Valkira“ u Americi zakazana je za 8. avgust 2008, a u domaće bioskope stiže u jesen iste godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.