U trendu

„Turneja“ – domaći kandidat za Oskara

Film "Turneja" Gorana Markovića izabran je da bude srpski kandidat za Oskara u kategoriji najboljeg igranog filma van engleskog govornog područja na ovogodišnjoj, 81. po redu, dodeli najviše nagrade Američke akademije za film i televiziju. Ovaj film je dosad osvojio dve prestižne međunarodne nagrade: na Filmskom festivalu u Montrealu, gde je bila i njegova svetska premijera, reditelju Goranu Markoviću dodeljena je nagrada za najbolju režiju, a udruženje internacionalnih filmskih kritičara FIPRESCI proglasilo je "Turneju" za najbolji film.
Radnja filma odvija se u 1993. godini oko grupe beogradskih glumaca vođenih potrebom za brzom zaradom. Šestoro članova ove trupe na zalasku uglavnom igraju karte i međusobno se prepiru. Zavodnik Lale (Gordan Kičić) merka mladu i neiskusnu Jadranku (Jelena Đokić), dok se ogorčeni bivši ljubavnici Sonja (Mira Furlan) i Žaki (Josif Tatić) gađaju uvredama preko glave Miška (Dragan Nikolić). Kada nervozni vođa turneje Stanislav (Tihomir Stanić, takođe producent) ponudi glumcima platu u devizama ne bi li pristali da zabave meštane opkoljenih sela i iscprljene pripadnike naoružanih grupa u južnom delu Srpske Krajine, blizu Beograda, početak deluje sasvim bezazleno. Nesvesni u šta se upuštaju, dolaze u ratom zahvaćena područja Srpske Krajine i lutaju po ratištu. Njihova naivnost dovodi ih u centar stravičnih događaja, ali ih istovremeno i spasava iz neverovatnih i po život opasnih situacija.
Kritičar prestižnog svetskog filmskog magazina "Variaty" Edi Kokrel (Eddie Cockrell) se vrlo pozitivno izrazio o ovom filmu i između ostalog napisao: "Film je pristupačan na mnogim nivoima, i publici čije je razumevanje sukoba veoma ograničeno ili nepostojeće – što je upravo i njegova svrha, izvedena na komičan način… Ovaj savršeno uštimovani traktat o haotičnosti rata i slabostima čovečnosti će se punom snagom probiti u festivalske krugove i ušetati u prostore u kojima se neguje umetnički film".
Film je sniman krajem 2007. godine u Šamcu, Derventi, Prijedoru i Kozarskoj Dubici. Glavne uloge tumače Tihomir Stanić, Jelena Đokić, Dragan Nikolić, Mira Furlan, Josif Tatić, Gordan Kičić, Slavko Štimac, Vojislav Brajović, Sergej Trifunović, Svetozar Cvetković, Branimir Popović, Bogdan Diklić, a film se može pohvaliti i sjajnom ekipom glumaca s prostora bivše Jugoslavije.
Film "Turneja" biće premijerno prikazan 8. oktobra u Centru "Sava".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.