U trendu

U Ćupriji na izložbi 'Matiću u čast' 24 umetnička dela 14 autora

U Muzeju „Horeum Margi Ravno“ danas će u okviru ovogodišnjih 42. Matićevih dana, posvećenih književniku slikaru i diplomati Dušanu Matiću (1898-1980), biti otvorena izložba radova odabranih na likovnom konkursu.

Po odluci žirija likovnog konkursa „Matiću u čast“, izložbu čine 24 dela 14 autora na temu nadrealizma i stvaralaštva.

Direktor Muzeja „Horeum Margi Ravno“ Novak Novaković je kazao da je to deseti konkurs „Matiću u čast“ i da su radove posali umetnici iz svih krajeva zemlje.

Taj konkurs, po njegovim rečima, jedinstven je u Srbiji, i po tematici nadrealizma, i što stvaraocima pruža slobodu u umetničkom izražavanju jer ih ne ograničava isključivo na jednu tehniku, format ili na umetničko obrazovanje autora.

„Uobičajeno, na izložbi dominiraju radovi koji pripadaju štafelajnom slikarstvu, ima i instalacija dok je skulptura u nešto manjem broju“, istakao je Novaković.

Otvaranje izložbe je u 19.00 kada će nagrada „Matiću u čast“biti uručena najboljem umetničkom delu po oceni žirija. 

U Ćupriji se, u čast velikana srpske književnosti Dušana Matića, do 13. septembra održava književna manifestacija „Matićevi dani“. Cilj manifestacije je promocija i afirmacija mladih literarnih stvaralaca, uz podsećanje na stvaralaštvo književnika, akademika, nadrealiste, slikara, esejiste i diplomate Dušana Matića, rođenog u Ćupriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar