U zatvorima Hrvatske uz krimiće čitaju sve od Biblije preko ‘Suzane Rog’ do Franje Tuđmana

U svih sedam kaznenih ustanova u Hrvatskoj postoje biblioteke, pa do 50 odsto zatvorenika izdržavanje kazne provodi uz knjige, a najčitaniji su krimići, ali čita se sve – od Biblije, preko „Suzane Rog“ do Franje Tuđmana.

Agencija HINA prenosi da se čitaju i druge verske knjige, ljubavni i erotski romani, knjige „uradi sam“.

U kaznionici Lipovica pored Požege, gdje je najrazvijenija čitalačka navika zatvorenika, posle krimića su najčitanije putopisne i knjige verskog sadržaja među kojima Biblija i Kuran, a slede ih „Tko je čovjek“ Tomislava Ivančića, „Prokleta avlija“ Ive Andrića i „Zlatarevo zlato“ Augusta Šenoe.

U najpoznatijoj hrvatskoj kaznionici u Lepoglavi se, uz krimiće, iz biblioteke najviše pozajmljuju trileri, istorijska proza i knjige „uradi sam“.

Tamo čitaju i erotske romane „Želim još puno puta“ i „Gospođa“ Zvonimira Majdaka koje je pisao pod pseudonimom „Suzana Rog“, a u vrhu su Kenan Crnkić i „Pazi kojeg vuka hraniš“ i Pavao Pavličić s „Krvnom vezom“.

Iz bibliotečkog odeljenja u Valturi, jedinoj kaznionici otvorenog tipa, najviše se poseže za romanom Agate Kristi „Ubistvo u Orient Expresu“ i krimićima američke književnice Patriše Kornvell „Corpus delicti“ i „Obdukcija“.

Tamo su tražene i knjige o lekovitom bilju, posebno „Kućna biljna ljekarna“ Ivana Lesingera, enciklopedije i knjige istorijskog sadržaja, među kojima je najčitanija „Hrvatska u monarhističkoj Jugoslaviji“ Franje Tuđmana.

Kaznionica u Turopolju još je jedna u kojoj su najčitaniji kriminalistički romani, a jedina je gde je iznadprosečno interesovanje za naučnu fantastiku i humoristički roman. Najviše se pozajmljuju Robert Ladlum i „Teški krug“, Džon Grišam i „Posljednji porotnik“ i svevremenski klasik Vilijama Šekspira „Romeo i Julija“.

Trileri su na prvom mjestu u Glini, a najčitanija je Marija Jurić Zagorka i njena serija romana „Grička vještica“. Tamo se čita i Andrić, ali za razliku od Lipovice, zatvorenici u Glini preferiraju njegov roman „Na Drini ćuprija“.

Treća po broju pozajmljivanja je knjiga „Godina prođe, dan nikada“ pokojnog glumca Žarka Lauševića koji je takođe bio iza rešetaka.

U ženskom zatvoru u Požegi najviše se čitaju ljubavni romani, potom krimići i knjige „uradi sam“. Najčitaniji je Robert Napra i njegovi romani „Luna“, „Bijela jutra“ i „Testament grofa Drakule“, a slede „Ciganin, ali najljepši“ Kristijana Novaka i „Pogledaj što je mačka donijela“ Ante Tomića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.