U trendu

ULUS predlaže rešenja za 'Cvijetu Zuzorić' u otvorenom pismu Vladi Srbije

 Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) pozvalo je danas Vladu Srbije, Ministarstvo kulutre i Republičku direkciju za imovinu na potpisivanje ugovora kako bi se trajno rešilo pitanje korišćenja i održavanja Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu.

Kako se navodi u otvorenom pismu Vladi Srbije, „kao inicijator izgradnje, učesnik u prikupljanju sredstava za izgradnju i dugogodišnji korisnik“ objekta koji je spomenik kulture, ULUS ističe da ugovor mora biti sklopljen na neodređeno vreme.

Ugovor, dodaje se, mora da glasi na upravljanje i korišćenje, u skladu sa pozitivno pravnim propisima, uvažavajući status ULUS-a kao jednog od najstarijih i najprestižnijih strukovnih udruženja u zemlji i regionu i stoga neizbežnog sagovornika o budućnosti, rekonstrukciji i funkcijama tog objekta.

Upravljanje i korišćenje objekta mora biti bez naknade, uzimajući u obzir da je ULUS neprofitno udruženje, koje uprkos svojoj brojnosti i obavljanju poslova od opšteg interesa u kulturi nema zagarantovano finansiranje, navodi se u otvorenom pismu Vladi.

Kao poslednji uslov se dodaje da Ugovorom treba omogućiti ULUS-u ostvarivanje dobiti za potrebe održavanja objekta, što je neophodno kako bi se formirao fond za obnovu i dalje održavanje ovog spomenika kulture od neprocenjivog značaja za kulturu Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar