Umrla Triša Braun, američka koreografkinja

Triša Braun, američka koreografkinja i istaknuta figura savremene igre, umrla je u San Antoniju, u Teksasu u 81. godini, saopštila je danas plesna grupa koja nosi njeno ime.

Umrla je u subotu posle duge bolesti, navodi se u saopštenju Plesne kompanije Triša Braun.

U saopštenju se navodi da je ona „najpriznatiji i najuticajniji koreograf svog vremena čiji avangardni rad je zauvek promenio umetnički pejzaž“.

Rodjena je 25. novembra 1936. u Aberdinu, u američkoj državi Vašington, studirala je ples na Mils Koledžu, a preselila se u Njujork 1961. godine.

Bila je djak Ane Halprin i učestvovala u koreografskim ateljeima Roberta Dana u duhu interdisciplinarne kreativnosti koji je obeležio grad Njujork 1960-ih.

Osnovala je sopstvenu kompaniju 1970. kroz koju je 40 godina istraživala sve puteve savremene igre, obeležene improvizacijama i eksperimentima.

Njujork tajms navodi da je ona predstavnik generacije osnivača američkog postmodernog plesa.

„Malo plesnih inovatora je na takav način kombinovalo cerebralne i čulne strane plesa kao Triša Braun i malo njih je bilo toliko uticajno“, navodi list i dodaje da su njene koreografije oblikovale generacije kreatora igre do početka 21. veka.

Triša Braun je kreairala više od 100 koreografija i šest opera pre nego što je napustila scenu kao plesačica 2008. godine.

U decembru 2012. objavljeno je da će dva plesa koja je napravila prethodne godine biti njeni poslednji. Do tada je ona bila medjunarodno poznata figura više od 30 godina, radila je na koreografijama u baletu Pariske opere, saradjivala s Mihajlom Barišnjikovim i naručivala scenografije od Roberta Raušenberga i drugih istaknutih vizuelnih umetnika.

Umrla je nekoliko meseci posle supruga, video umetnika Berta Bara, koji je preminuo 7. novembra. Iza sebe je ostavlja sina i četvoro unuka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.