U trendu

Umro Norman Džuison

Norman Džuison, priznati i svestrani režiser rođen u Kanadi, koji je stvarao u raznim žanrovima, od komedija sa Doris Dej i „Opčinjene mesecom“ do društvenih drama kakav je Oskarom ovenčani „U vrelini noći“, preminuo je u 97. godini.

Džuison, koji je tri puta nominovan za Oskara i koji je 1999. godine dobio Oskara za životno delo, umro je „mirno“ u subotu, saopštio je njegov publicista Džef Sanderson.

Drugi detalji o smrti slavnog režisera za sada nisu poznati.

Tokom duge karijere, Dževison je kombinovao laganu zabavu sa angažovanim temama koje ga pogađale na duboko ličnom nivou.

U doba Drugog svetskog rata, dok je završavao vojnu službu u kanadskoj mornrici, autostopom je proputovao američkim jugom i izbliza se susreo sa posledicama primene tzv „Džim Krou zakona“ o rasnoj segregaciji. Tako su, prema njegovim rečima, rasizam i nepravda postali njegove najčešće teme na filmu.

Oslanjajući se na lična iskustva snimio je znameniti film „U vrelini noći“ (1967) u kojem je Rod Stajger glumi belog rasističkog šerifa iz malog grada a Sidni Poatje je crni detektiv iz Filadelfije. Njih dvojica uspevaju da uspostave radni odnos kako bi rešili slučaj jednog ubistva.

Film je dobio Oskara za najbolje ostvarenje, a Džuison je bio nominovan za najbolju režiju. Izgubio je od Majka Nikolsa režisera filma „Diplomac“ sa Dastinom Hofmanom u glavnoj ulozi.

Među onima koji su ohrabrivali Dževisona dok je snimao „U vrelini noći“ bio je i senator Robert F. Kenedi, kojeg je režiser upoznao na skijanju. Kenedi je kasnije ubijen.

Još dva puta je nominovan za Oskara – za mjuzikl-komediju „Guslač na krovu“ (1971) i romantičnu komediju „Opčinjena mesecom“ (1987) sa Šer u glavnoj ulozi. Ona je u tom filmu osvojila Oskara za najbolju žensku glavnu ulogu.

Džuison je radio i na tako zapaženim filmovima kao što su hladnoratovska farsa „Rusi dolaze, Rusi dolaze“, triler „Afera Tomasa Krauna“ sa Stivo Mekvinom i dva filma sa Denzelom Vašingtonom: „Priča vojnika“ i „Uragan“. Takođe je režirao političku dramu „F.I.S.T.“ sa Silvesterom Staloneom u glavnoj ulozi.

Dževison i njegova supruga Margaret En Dikson (nadimak Diksi) imali su troje dece, sinove Kevina i Majkla i ćerku Dženifer En, koja je postala glumica i pojaviljivala se u Džuisonovim filmovima „Agnes od Boga“ i „Najbolji prijatelji“.

Bili su u braku 51 godinu, do njene smrti 2004. godine. Oženio se sa Lin Sent Dejvid 2010. godine.

Kada nije radio, Džuison je živeo na farmi od 200 hektara u blizini Toronta, gde je uzgajao konje i stoku i proizvodio javorov sirup.

Osnovao je Kanadski filmski centar 1988. godine i godinama je bio domaćin roštiljada tokom filmskog festivala u Torontu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar