U trendu

Vitni Hjuston (1963-2012)

Umrla je uoči dodele nagrada Gremi, muzičke svečanosti kojom je svojevremeno vladala. Njeno beživotno telo pronađeno je u subotu popodne po američkom vremenu, ali njena namučena duša i glas napustili su je mnogo ranije.
Vitni Hjuston (Whitney Houston) bila je najnagrađivaniji ženski izvođač svih vremena – u svom posedu imala je dve nagrade Emi, šest Gremija, trideset nagrada Bilbord, 22 Američke muzičke nagrade među 415 koje je osvojila u svojoj karijeri. Hjustonova je takođe bila jedna od najprodavanijih svetskih izvođača budući da je prodala više od 170 miliona albuma, singlova i video snimaka širom planete. Bila je jedina pevačica koja koja je imala sedam uzastopnih hitova na Bilbordovoj top 100 listi, i to s pesmama: "Saving All My Love for You", "How Will I Know", "Greatest Love of All", "I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me)", "Didn’t We Almost Have It All", "So Emotional" i "Where Do Broken Hearts Go".
Prva glumačka uloga Vitni Hjuston bila je ona pored Kevina Kostnera (Kevin Costner) u filmskom hitu "Telohranitelj" ("The Bodyguard") iz 1992. godine. Album koji je pratio ovaj film bio je jedan od najnagrađivanijih i najprodavanijih svih vremena, a pesma "I Will Always Love You" postala je najprodavaniji singl jednog ženskog izvođača svih vremena. Hjustonova je snimila još četiri filma: "Čekajući izdisaj" ("Waiting to Exhale") 1995. godine, "Sveštenikova žena" ("The Preacher’s Wife") 1996. godine, "Pepeljuga" ("Rodgers & Hammerstein’s Cinderella") 1997. godine i film "Sparkle", koji će biti prikazan posthumno.
Rođena je 1963. godine u Njuvarku, američka država Nju Džerzi, u poznatoj pevačkoj porodici – pre svih, tu je njena majka Sisi Hjuston (Cissy Houston), te rođake – pevačke legende Dion Vorvik (Dionne Warwick) i Di Di Vorvik (Dee Dee Warwick), kao i krštena kuma Areta Frenklin (Aretha Franklin). Zato i ne čudi da je mala Vitni počela svoju muzičku karijeru već sa devet godina u gospel horu lokalne crkve. Kao veoma mlada počela je da nastupa zajedno sa majkom Sisi u njujorškim klubovima, gde ju je otkrio Klajv Dejvis (Clive Davis), direktor diskografske kuće "Arista Records", čovek koji je samo nekoliko sati posle smrti pevačice okupio muzičke zvezde njoj u čast.
Pored uspešne pevačke i glumačke karijere, Vitni, nažalost, nije imala i srećan porodični i privatni život. Njen život bio je obeležen usponima i padovima u braku sa R&B pevačem Bobijem Braunom (Bobby Brown), kao i zloupotrebama raznih droga i čestim odlascima u centre za rehabilitaciju, poslednji put zajedno sa ćerkom Bobi Kristinom, koju je dobila 1993. godine u braku sa Braunom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar