Zaluđeni obožavalac je zbog nje hteo da ubije predsednika Ronalda Regana

Dvostruka dobitnica Oskara Džodi Foster (55) koja je najveću slavu stekla ulogom Klarise u filmu ‘Kad jaganjci utihnu’ rođena je 19. novembra 1962. godine u Los Anđelesu.

Otac joj je bio pukovnik, a kasnije je postao i agent za nekretnine. Inače, on je bio iz bogate porodice, a Džodinu majku napustio je dok je bila u drugom stanju. Evelin je morala sama da se brine o devojčici. Radila je kao filmski producent i malenoj je pružila sve što je potrebno jednom detetu. Džodi je išla na jednu od najboljih privatnih škola, a završila je kao najbolji učenik u generaciji.

Nakon toga upisala je književnost koju je završila 1985. godine. Zahvaljujući vezama svoje majke počela je da se pojavljuje na reklamama, a kasnije i u filmovima. Debitantski nastup imala je krajem šezdesetih u jednoj epizodi serije ‘Mayberry R. F. D.’ Davala je glas u Diznijevim crtanim filmovima, a sredinom sedamdesetih pojavila se u ‘Devojčici koja živi niz ulicu’. Tada je pokazala glumački talenat, a skoro je zaigrala princezu Leju u ‘Zvezdanim ratovima’. Ipak zbog ugovora koje je sklopila sa Voltom Diznijem nije mogla da prihvati ulogu.

Kad joj je bilo 14, prvi put su je nominovali za Oskar u kategoriji najbolje sporedne glumice i to za ulogu prostitutke u filmu ‘Taksista’. Iako je bila sjajna i u filmovima koji su usledili oni su doživeli finansijske neuspehe pa je Džodi ostala u senci svoje majke.

Ipak, 1988. godine uloga u drami ‘Optužena’ donela joj je Zlatni globus i Oskar za glavnu ulogu. Sledeće godine glumila je FBI agenta u ‘Kad jaganjci utihnu. Film je osvojio čak pet Oskara među kojima je i onaj za najbolju žensku ulogu koji je pripao Džodi. Režirala je dva filma, ‘Mali čovek Tejt’ u kojoj se pojavila u sporednoj ulozi i ‘Kući za praznike’.

Džon Hinkli zaljubio se u glumicu kada je gledao u ‘Taksisti’. Proganjao je i uznemiravao, a kako bi je zadiveo, hteo je da ubije i američkog predsednika Ronalda Regana 30 maja 1981. godine.

Na suđenju je izjavila kako ga ne poznaje i da nisu u vezi, a to je njega iznerviralo pa je pogodio olovkom koju je držao u ruci.

Špijunirao je i Edvard Ričardson. Zapazio je kad je ona bila na fakultetu. Toliko je bio opsednut njome da je razmišljao da je ubije jer je zaključio da je niko ne sme da je ima ako je neće imati on. Ipak, na kraju je zaključio da je Džodi ‘prelepa da bi bila mrtva’.

Njen ljubavni život nije izložen javnosti. Trenutno je u braku sa fotografom Aleksandrom Hedison za koju se udala 2014. godine. Glumica ima sinove Kita (16) i Čarlsa (19), a kružile su priče da je njihov otav Mel Gibson. Naime, na dodelu Oskara 2013. godine stigla je sa sinovima i Gibsonom, a jedan od gostiju na prijemu našalio se da deca liče na glumca. Ona to nikad nije opovrgnula ni potvrdila.

Nije sledbenica ni jedne religije, ali kako kaže, poštuje sve religije. U jednom intervjuu izjavila je da ona i njena deca slave i Božić i Hanuku. U njenu čast je 1998. godine jedan asteroid nazvan je 17744 Jodiefoster.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.