Zanimljivosti „Ultimatuma“

Filmovi „Bornov identitet“ („The Bourne Identity“, 2002) i „Bornova nadmoć“ („The Bourne Supremacy“, 2004) zaradili su više od 500 miliona dolara na bioskopskim blagajnama a prodati su u skoro 20 miliona kopija.
Krilo za mračne specijalne operacije vlade Sjedinjenih Država utrošilo je 30 miliona dolara na stvaranje Džejsona Borna. Sada smatraju da je on pretnja – da je „u kvaru“ i da mora biti odstranjen jednom zauvek.
Dugo se sumnja da Robert Ladlam (Robert Ludlum), pisac bestselera po kojima je franšiza snimljena, ima veze duboko u CIA – taj kontakt mu pomaže da njegove priče imaju tako visok novo uverljivosti.
Film o Bornu nije kompletan ukoliko bioskopskog gledaoca ne vodi kroz bar sedam zemalja na svetu – od Madrida i Londona do Tangera, od Pariza do Moskve i Njujorka.
Bornovi zlikovci dosad su bili: Klajv Oven – profesor u „Identitetu“, Karl Urban – Kiril u „Nadmoći“, i Brajan Koks kao Abot u oba filma.
Da bi Borna pratila u Tangeru, filmska kompanija je opremila set užadima kako bi kamera mogla da klizi preko krovova. Kaskader je skakao s krovova s kamerom da bi snimili pojedine kadrove.
Pored toga, kompanija je morala da obezbedi ugovore s više od 2.000 firmi da bi Dejmon i kaskaderi mogli da skaču s krovova i snime scenu eksplozije u centru.
Kroz stanicu Vaterlo u Londonu dnevno prođe 380.000 ljudi. Pregovori da bi se dobila dozvola za nekoliko dana snimanja na toj centralnoj stanici trajali su pet meseci.
Intiman stil snimanja režisera Pola Gringrasa značio je da su glumci često bili na Menhetnu okruženi ljudima koji su krenuli na posao ili se vraćali s njega a da nisu ni bili svesni da se nalaze usred snimanja velikog filma.
Finalna scena „Bornovog ultimatuma“ – epska jurnjava kolima, počinje na parkingu Port otoritija, ide preko Sedme avenije i dalje kroz ulice Velike jabuke, a završava se kataklizmičnim sudarom kod pruge u Južnoj ulici, uz morsku luku.
Produkcija je bila u mogućnosti da zatvori Sedmu aveniju da bi ta ključna scena jurnjave bila završena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.