U trendu

Završeno drugo takmičenje u izvođenju savremene klavirske muzike domaćih kompozotora

U Beogradu je završeno Drugo takmičenje učenika i studenata muzičkih škola u izvođenju savremene klavirske srpske muzike.

Ovogodišnji apsolutni pobednici i laureati su u kategoriji mlađih izvođača Sofija Prica učenica profesorke Bojane Božić, iz muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda , a u kategoriji starijih izvođača, Igor Glavašić student Fakulteta muzičke umetnosti u klasi profesorke Nataše Mitrović.

Pored priznanja njima će pripasti i novčane nagrade.

Takmičenje u izvođenju savremene srpske klavirske muzike prvo je takvo u Srbiji.

Cilj takmičenja je da motiviše učenike, studente i njihove profesore da se dodatno upoznaju sa stvaralaštvom domaćih kompozitora, njihovim različitim poetikama i stilskim opredeljenjima, budući da su dela savremenih srpskih kompozitora sve češće na repertoaru domaćih i stranih izvođača.

Takmičenje je pokrenuo Ansambl za novu muziku „Gradilište“ prošle godine, uz pomoć Fonda za kulturna davanja SOKOJ-a, a koncept su razradile pijanistkinje Neda Hofman Sretenović i Bojana Božić Simišić.

Propozicijama takmičenja predviđeno je deset kategorija – od najmlađih razreda niže škole do studenata doktorskih studija, a svi učesnici imaju obavezu da izvedu najmanje dve kompozicije domaćih autora.

Na takmičenje se mogu prijaviti i strani državljani, što mu daje internacionalni karakter.

Pored laureata takmičenja žiri je pohvalio i Milana Obradinovića iz Muzičke škole „Mokranjac“, klasa profesorke Katarine Šandorov, Vuka Vesića iz iste škole, klasa profesorke Bojane Božić Simišić, Tijanu Stojanović takođe iz „Mokranjca“ iz klase profesorke Ružice Gojković i Sanju Donić sa Fakulteta muzičkih umestnosti iz klase profesorke Nataše Mitrović.

Završni koncert i uručenje nagrada biće u Velikoj sali Fakulteta muzičke umetnosti, 21. februara 2024, od 20:30 sati. Ulaz je slobodan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar