Zemekisov „Put do slave“ premijerno na Njujorškom filmskom festivalu

Film „Put do slave“ („The Walk“), novi poduhvat poznatog filmskog reditelja Roberta Zemekisa (Robert Zemeckis), izabran je da otvori 53. po redu Filmski festival u Njujorku u petak, 25. septembra. To je film o francuskom šetaču po žici Filipu Petitu, koji je 1974. godine razapeo žicu između dve kule Svetskog trgovinskog centra i bez ikakve zaštite hodao po njoj. Već sada se šuška da će Zemekisov film biti jedan od glavnih favorita za sezonu filmskih nagrada koje se dele krajem ove i početkom sledeće godine.

Direktor Filmskog festivala u Njujorku i glavni selektor Kent Džouns ovom prilikom je izjavio: „Film ‘Put do slave’ iznenađujuće je filmsko iskustvo na nekoliko nivoa. Kao prvo, radi se o klasičnom filmu o pljačci poput nezaboravnih remek-dela ‘Džungla na asfaltu’ („The Asphalt Jungle“) ili ‘Kockar Bob’ („Bob le flambeur“) u smislu planiranja, isprobavanja, egzekucije i problema koji se javljaju u poslednjim trenucima – samo što ovde glavni likovi ne kradu novac, već pristup najvećim svetskim zgradama. Takođe se radi i o zadivljujućem oživljavanju Menhetna iz sedamdesetih godina prošloga veka. Međutim, reč je o retkoj, bogatoj i misterioznoj priči koja je od prve do poslednje sekunde toliko napeta da će je publika gledati sa uzbuđenjem.“

Reditelj Robert Zemekis je povodom ove najave izjavio: „Izuzetno sam počastovan i zahvalan što je naš film izabran da otvori 53. filmski festival u Njujorku. ‘Put do slave’ je njujorška priča i ponosan sam što ćemo upravo publici u Njujorku prvoj predstaviti naš film. Nadam se da će publika na Festivalu biti uronjena u spektakl, ali i oduševljena pričom o ovom strastvenom umetniku koji je svojim potezom kulama dao dušu.“

U filmu „Put do slave“ glavne su uloge ostvarili Džozef Gordon-Levit (Joseph Gordon-Levitt), Ben Kingsli (Ben Kingsley), Džejms Badge Dejl (James Badge Dale), Ben Švarc (Ben Schwartz), Stiv Valentajn (Steve Valentine), i Benedikt Samjuel (Benedict Samuel). Reditelj Zemekis i Kristofer Brouni napisali su scenario prema autobiografiji Filipa Petita (Philippe Petit) „To Reach the Clouds“, a film su producirali Stiv Starki, Zemekis i Džek Rejp.

Iz godine u godinu razni holivudski studiji pokušavaju pronaći pravi filmski festival na kojem će premijerno prikazati neki od svojih filmova sa kojima pretenduju na oskarovsku sezonu, a otvaranje Filmskog festivala u Njujorku poslednjih nekoliko godina postalo je pravo mesto upravo za to. Neki od filmova koji su u novije vreme otvorili ovaj festival su „Nestala“ („Gone Girl“, 2014), „Kapetan Filips“ („Captain Phillips“, 2013), „Pijev život“ („Life of Pi“, 2012), „Bračne svađe“ („Carnage“, 2011) i „Društvena mreža“ („The Social Network“, 2010). Film „Put do slave“ je drugo 3D delo koji će otvoriti Festival u Njujorku nakon „Pijevog života“ i drugi film reditelja Zemekisa, koji će se na njemu prikazati (prvi je bio „Let“, ili u orginalu „Flight „, sa čijom je projekcijom Festival 2012. godine zatvoren).

Dvanaest ljudi je hodalo po Mesecu, ali samo je jedan čovek, Filip Petit (Džozef Gordon-Levit), hodao po nepreglednoj praznini između dve kule Svetskog trgovačkog centra. Uz pomoć mentora Pape Rudija (Ben Kingsli) i neobične grupe međunarodnih novajlija, Petit i njegova družina nadjačaće sve izglede, izdaje, razmirice i bezbrojne opasnosti kako bi uspeli u svom ludom planu. Redatilj Zemekis koristi najmoderniju filmsku tehnologiju kako bi publici dočarao emotivnu i neobičnim likovima ispunjenu priču. Uz fotorealističnu tehnologiju i 3D veštinu, film „Put do slave“ prava je prilika za filmofile širom sveta da osete kako je to biti u oblacima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.