U trendu

„Zlatni kompas“ – začetak trilogije

Predstojećeg vikenda u Americi filmom „Zlatni kompas“ („The Golden Compass“) Krisa Vejca (Chris Weitz) startuje nova epska trilogija, svojevrsni naslednik serijala „Gospodar prstenova“ („The Lord of the Rings“).
Trilogija „Njegova mračna tkanja“ zasnovana je na romanima Filipa Pulmana (Philip Pullman) „Severna svetlost/Zlatni kompas“, „Čudotvorni nož“ i „Ćilibarski durbin“. Pulman je svoju trilogiju smestio u paralelni svet veoma sličnom našem, u kojem veštice vladaju severnim nebom, gde su polarni medvedi najhrabriji ratnici i u kome se ljudske duše manifestuju u obliku životinja po imenu dajmoni.
Koncept dajmona osmišljen je tako da se oni uvek moraju nalaziti u blizini svojih vlasnika, kao da ih povezuje nevidljiva nit satkana od „praha“. Dajmoni su uvek suprotnog pola. U detinjstvu dajmon često menja oblik, čime odražava promenljivu prirodu dece. U odraslom dobu poprima trajni oblik koji odražava prirodu odgovarajućeg čoveka.
Glavne uloge u filmu tumače Nikol Kidman (Nicole Kidman), Danijel Krejg (Daniel Craig), Eva Grin (Eva Green), Sem Eliot (Sam Elliott) i debitantkinja Dakota Blu Ričards (Dakota Blue Richards) u ulozi glavne junakinje – Lajre, a najveća svetska glumačka imena pozajmila su glasove dajmonima. Tako je Fredi Hajmor (Freddie Highmore) pozajmio glas Lajrinom dajmonu – Pantalaimonu, zečica Ester je Keti Bejts (Kathy Bates), a za glas Stelmarije, snežnog leoparda, izabrana je Kristin Skot Tomas (Kristin Scott Thomas). Glas polarnom medvedu Joreku Birnisonu pozajmljuje niko drugi do jedan od nosilaca trilogije „Gospodar prstenova“ – Ijan Mekelen (Ian McKellen), a tu su i Ijan Mekšejn (Ian McShane) i Kristofer Li (Christopher Lee).
„Zlatni kompas“ je uzbudljiva fantastična avantura smeštena u svet u kome se duše ljudi manifestuju kao životinje, u kome medvedi koji govore vode ratove, u kome postoje veštice. U središtu priče je Lajra, 12-godišnja devojčica koja kreće da izbavi prijatelja kojeg je kidnapovala tajanstvena organizacija poznata kao Glodari – i nesvesno kreće na epski pohod spasavanja ne samo svog sveta već i našeg.
Domaća premijera filma „Zlatni kompas“ zakazana je za 11. decembar u Centru „Sava“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.