U trendu

Aion: The Tower of Eternity (1)

Poslednji naslov poznatog izdavača NCSoft – Aion : Tower of Eternity, pravi je predstavnik jedinstvenog MMO opusa te kompanije, uz naslove kao što su Lineage, City of Heroes i Guild Wars. Ne treba posebno napominjati da je MMO žanr sam po sebi prepun odličnih ideja, pa jedna nova igra kao što je Aion treba ne samo da izađe u dobrom obliku nego i da zadrži status i igrače uz pomoć brojnih i redovnih download paketa.
Aion je smešten u fantastični svet planete Atreia u kojem dve rase, Eluos i Asmodiani, žive na podeljenoj planeti, svako na svoj strani. U sredini planete Atreia je kataklizmički Abuss, koji predstavlja dom još jedne rase, Balaur, kojom igrači u igri ne mogu da upravljaju, ali predstavlja jedan od ključnih faktora u priči i u igri. Iako je NCSoft već dovoljno iskusan u kreiranju MMO igara, jasno je da je ovde reč o potpuno novom sistemu u koji je uloženo mnogo truda. I ne samo kada se radi o gameplay opcijama nego i o kompletnom svetu igre Aion.
Igra vam dozvoljava da svoje likove obrađujete i uređujete, u čemu uveliko pomažu slajderi koji su implementirani u skoro svaku opciju uređivanja, ali sve se da rešiti i nasumičnim izborom. Na taj način igrači mogu kreirati mnogo modela, uključujući i zabavne likove sa smešnim obeležjima, oblikom, frizurama i ostalim detaljima. Vi birate između četiri glavne klase: Warrior, Mage, Priest i Scout, a iz njih izlaze još dve pomoćne klase, koje su pridružene svakoj od glavne četiri klase. Međutim, pomoćne klase dolaze tek posle desetog nivoa, pa tek tada imate mogućnost izbora između njih dve. Tek posle desetog nivoa možete zaokružiti svoj lik i tek tada je u suštini jasno vidljivo da uz pomoćne klase likovi imaju čvrsto određene karakteristike, uloge i zadatke, dok u kasnijim nivoima likovi mogu dobiti još neke mogućnosti obrade iz Stigma sistema, ali ništa što bi detaljno promenilo ranije odabrane klase i likove.
Jedna od vrlo dobrih stvari u igri je interfejs, u kojem su vidljive mnoge odlične ideje preuzete iz drugih MMO igara, počevši od lepo uklopljene mini-mape pa do menjajućih dugmadi za mogućnosti koje su uklopljene u akcioni bar. Glavni meni se može pomerati, to jest može mu se menjati veličina, kao i položaj s donje strane ekrana na gornju, što se definitivno ne viđa u svakoj igri, bilo da se radi o strateškom ili o MMO naslovu. Ipak, interfejs nije savršen, pa neki elementi definitivno zaslužuju doradu, uključujući funkciju potrage za ljudima koji igraju igru, kao i Legion sistem, koji sam po sebi predstavlja svojevrsnu zajednicu Aion igrača. Takođe, ne postoji mogućnost da menjate rank ime, da dodate novi rank, kao ni da promenite njegovu poziciju.
Što se tiče samog napredovanja kroz igru, definitivno je moglo biti nekoliko boljih i više upadljivih trenutaka, ali veoma je vidljivo da je NCSoft dosta ideja preuzeo iz nekoliko popularnih prethodnika s prepoznatljivim metodama napredovanja s likom, kao i napredovanja kroz samu priču. Na veliku sreću igrača, Aion nudi stvarno obilje zadataka s tipičnim ciljevima i zadacima, kao što su eliminacija nekoga ili sakupljanje nečega, što ujedno predstavlja i glavnu smernicu za napredovanje kroz igru. Ipak, zbog količine i raznovrsnosti, ta činjenica u Aion-u sigurno nema negativan kontekst.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.