Civilization IV – Beyond the Sword

Najnoviji expansion pack igre Civilization IV je pred nama. Beyond the Sword je jedno od najboljih proširenja igre, koje donosi toliko novina da u stvari imate utisak da igrate potpuno novu igru. Firaxis Games nam je i ovaj put podario još jedan izvanredan naslov u nizu, koji sagu Civilization čini legendarnom.
Da biste instalirali ovaj expansion pack na svoj računar, potrebno je da već imate instaliranu veziju Civilization IV. Igra se bez problema integriše s postojećom instalacijom i prisutnim sadržajem i, što je još zanimljivije, donosi kompletan sadržaj expansion pack-a Warlords-a, prošlogodišnjeg proširenja ove igre, koje sada kod poklonika ima već kultni status.
Novo proširenje donosi 16 novih lidera (Šarl de Gol, Gilgameš, Abraham Linkoln, Bik Koji Sedi…), nove zgrade, deset novih civilizacija (Etiopljani, Kmeri, s kojima bi ova igra pokrila sve relevantne nacije) i mnoštvo drugih modifikacija, kako starih tehnologija, tako i nove tehnologije. Tu su i modifikacije same igre, kampanje smeštene u duboki svemir (više nego dobro odrađeno), na primer. Sistem špijunaže sada se otključava ranije i može biti pasivan (klasično špijuniranje protivnika) ili aktivan (krađa tehnologija, kontrašpijunaža, pobune na neprijateljskoj teritoriji…). Sada imate mogućnost osnivanja kolonija u okviru svoje imperije, ali pazite da ne dođe do njihovog proglašenja nezavisnosti ako zapostavite svoje kolonijalne obaveze. Kao pandan Ujedinjenim nacijama, uvedena je njegova srednjovekovna verzija Apostolic Palace, koja donosi zaključke i rezolucije, a uvedene su i korporacije, kojima možete potkopati ekonomiju svoga neprijatelja (ovaj problem rešavate uvođenjem komunizma, kao najradikalnijeg rešenja).
Beyond the Sword expansion pack na polju grafike nastavlja tradiciju prethodnika. Sve je u funkciji igre, animacija lidera je i ovde fantastično odrađena. Muzička podloga takođe prati grafiku, maksimalno podupirući dešavanja na ekranu, doprinoseći ukupnom užitku igranja. Zvuci su korektno odrađeni, ali ih ima veoma malo i pomalo kvare opšti utisak. Ono što možda ponekad smeta jeste osećaj pretrpanosti ekrana raznim ikonicama i opcijama, što može da odvrati neke nove igrače. Ipak, ova igra ima dosta starih i vernih konsumenata, kojima to siguno neće smetati da do kraja uživaju u svim fantastičnim stvarima koje ovaj expansion pack donosi.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.