F.E.A.R. – Perseus Mandate

Kao i mnoge druge kompanije, i Sierra pokušava da na staroj slavi zaradi još neki „dolarčić“. Sve se, naravno, svodi na to da kompanije izdaju nove i često nepotrebne ekspanzije igara samo da bi što duže zadržale neki naslov na tržištu, tu i tamo izdajući i poneki valjan nastavak, ali se u suštini sve svodi na to da se još malo zaradi. Isti slučaj je i s drugim nastavkom FPS-a F.E.A.R., koji nam sada dolazi s podnaslovom Perseus Mandate.
Scenario ove ekspanzije ne nadovezuje se na prethodni nastavak, već nas vodi do originala igre i radnja se odvija paralelno s originalnom pričom. Vi ovde preuzimate ulogu drugog člana F.E.A.R. tima i takođe istražujete paranormalne stvari koje se dešavaju unutar Armacham korporacije. Naravno, tu je i vaš neizbežni pratilac – Alma, naivnog izgleda, ali s apetitom koji se može porediti samo s čuvenim apetitom Hanibala Lektora, ali bez manira ovog poznatog lika.
Sam tok igre i igranje je u potpunosti isto kao i kod prethodnih verzija. Iste košmarne vizije, koje ovde ne deluju tako ubedljivo kao na samom početku serijala, ali i dalje mogu da vas poprilično uplaše. Težina igranja ovde je podignuta na nešto viši nivo, tako da je upotreba slow motion-a mnogo veća nego pre. Naravno, nije baš sve isto, imate vi i nove protivnike; sada su u pitanju likovi pod imenom Nightcrawlers, a na raspolaganju su vam i nova oružja, koja u stvari nisu ništa drugo nego modifikacija već postojećeg naoružanja.
Gledano s tehničke strane, Perseus Mandate je poprilično zastarela igra, jer je pokreće isti stari engine kao i kod originala F.E.A.R., koji nije u stanju da se nosi s novim grafičkim endžinima – prosto ga je vreme pregazilo. Multiplayer mod takođe ne donosi ništa novo, tako da vam, ako baš želite da F.E.A.R. igrate u društvu, ne preostaje ništa drugo nego da s interneta skinete besplatni F.E.A.R. Combat.
Perseus Mandate, nažalost, ne donosi ništa novo, osim nekoliko novih misija. U stvari, ovaj nastavak igre trebalo je da premosti vreme dok na tržište ne izađe pravi nastavak originalne igre F.E.A.R., pod imenom Project Origin, koji razvija Monolith razvojni tim, zaslužan i za original ove igre, dok Perseus Mandate potpisuje razvojni tim TimeGate-a. Na kraju nam ostaje da konstatujemo: ako imate neku stariju mašinu i niste se zasitili F.E.A.R.-a, onda slobodno nabavite ovu ekspanziju i malo prekratite vreme, barem do pravog nastavka, koji nas svakako i očekuje i koji će, nadamo se, zaista doneti nešto novo i bolje, a neće predstavljati samo mašinu za pravljenje para.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.