U trendu

Galactic Civilizations II – Dark Avatar

Novi nastavak igre Galactic Civilizatons II Dread Lords izašao je kao proširenje ove igre, ali kao samostalna ekspanzija, pod imenom Dark Avatar, koja nastavlja tamo gde je stao odlični prvi deo ove strategije. Kada je iz Stardock-a najavljena ekspanzija igre, očekivalo se da to bude samo još jedno proširenje koje nudi neku misiju više i ništa novo. Međutim, ono što je stiglo na tržište kao ekspanzija jedne igre s punim pravom može da konkuriše za svoje mesto među boljim strategijama koje su izašle ove godine.
Nastavak, naravno, kreće tamo gde je njen prethodnik stao. Ljudska rasa je na ivici propasti. Galaksijom i dalje vladaju zli Drengini, samo se ovde priča menja iz osnova. Uobičajena praksa porobljavanja svetova ugrožena je pojavom nove frakcije unutar drenginske imperije. Umesto porobljavanja, frakcija Kratha želi potpuno uništavanje novoosvojenih svetova. I, kao neizbežni scenario, dolazi do građanskog rata unutar same drenginske rase. Vi ste ovde drenginski Avatar, koji je na manje zloj strani i pokušavate da spasete galaksiju od totalnog unuštenja. Sve to u stvari liči na manje-više poznat scenario. Međutim, kada počnete igru, vide se i ogromne promene koje donosi ovaj expansion pack.
Nove planete možete naseliti samo ako posedujete skupu tehnologiju habitacije. Nije dovoljno samo što pre stići do novih planeta i kolonizovati ih. Svaka planeta zahteva posebnu tehnologiju habitacije, tako da tu morate veoma pažljivo birati prioritete, jer trošite znatne resurse za kolonizaciju nove planete. Dalje, šrijunski sistem je potpuno renoviran. Formiranje mreže špijuna zahteva mnogo novca i vremena. Sama špijunska služba je mnogo veća i kompleksnija. Takođe, svaka rasa sada poseduje poneku superosobinu, koja je čini dominantnijom od drugih rasa u galaksiji. Tako neka rasa može biti bolja u diplomatiji, trgovini, špijunaži… Igranje ove igre zahteva od vas ne samo dobro poznavanje svoje rase već i dobro poznavanje protivnika, pogotovo što je novina i to da svi globalni događaji koji se dešavaju u galaksiji utiču i na vašu igru – mogu da se okrenu ili protiv vas ili u vašu korist.
Akcenat igre sada je stavljen na izgradnju infrastrukture osvojenih planeta, koju čuvaju vaši brodovi. Takođe, morate pravilno birati tehnologije i proučavati ih kako ne biste zaostali za svojim protivnicima. Naravno, tehnologije su podeljene na više desetina grana, što vam dodatno komplikuje igranje i igru čini veoma zanimljivom i dinamičnom. Tehnologije utiču direktno na izgradnju napredne infrastrukture na planetama ili vam omogućuju dizajniranje bržih i većih brodova.
Grafika u ovom expansion pack-u je znatno poboljšana. Brodovi su urađeni s mnogo više detalja, a sami efekti borbi dočarani su mnogo realnije i bolje. Zvuk je na nivou grafike i u potpunosti se uklapa u celu sliku i doprinosi atmosferi igre. Kada se sve to sklopi u jednu celinu, dobijate vrhunsku strategiju koja nudi prvorazredni užitak u igranju. Najveća mana i nedostatak ove igre su nepostojanje multiplayer-a, kao i loše bitke na kopnu, koje su u stvari samo preuzete iz prethodne verzije.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.