Heroes over Europe

Heroes over Europe je avionska arkadno-akciona pucačka igra, nazovinastavak solidne igre Heroes of the Pacific od pre nekoliko godina. Ogoljena od svih režima koji nisu puka kampanja za jednog igrača i mršavi multiplayer, igra Heroes over Europe ne pretenduje da bude nešto više od još jedne neinventivne "pucačine" iz Drugog svetskog rata. S druge strane, ako ste raspoloženi za još jedno vazdušno napucavanje koje nije lišeno nekih svojih kvaliteta, naročito u slaboj ponudi igara iz istog podžanra, Heroes over Europe nije nešto čemu ne bi trebalo pružiti šansu.
Slaba priča prati tri ratna druga s raznih strana sveta (Britanac, Amerikanac i Novozelanđanin). Oni će kroz petnaestak linearno isprepletanih misija evocirati uspomene iz sukoba na različitim bojištima Evrope. Misije su većinom predvidljive, ubačene unutar stvarnih događaja. Tugaljiva naracija o strahotama rata i emotivnim stanjima svakog od trojice protagonista ispričana je kroz izvrsne pokretne ilustracije, kao i kroz dokumentarne isečke montirane u vidu novinskih segmenata. Heroes over Europe vam već od prve trening misije stavlja do znanja da nema zavlačenja i da se ne pretvara da je nešto što nije. Zaboravite na nelinearnu kampanju, realan model letenja, bilo kakve zakonitosti aerodinamike, osećaj da ste samo mali zupčanik u ratnoj mašineriji, taktičke mape s rasporedom snaga ili na bilo šta drugo osim igre potpuno očišćene od simulacijskih detalja.
Heroes over Europe je zamišljen i realizovan kao furiozno smenjivanje generično arkadnih misionih skripti u kojima ćete u samo jednoj prosečnoj misiji potamaniti i na otpad poslati verovatno kompletnu vazdušnu mehanizaciju stvarnog Luftvafea. Samim misijama nedostaje inventivnosti i lucidnosti, jer se one listom svode na odlazak na mesto gde vas očekuju ciljevi (vazdušni, kopneni i oni na vodi), dok vas sve vreme rešetaju i pokušavaju da spreče protivnički lovci (koje u većini slučajeva možete i da zanemarite).
Tu i tamo radićete nešto što odstupa od ovog recepta, ali ništa što nije već viđeno i mnogo bolje urađeno u drugim igrama. Zaboravite i na višestruke pozicije kamere ili kokpit s dosadnim instrumentima, a od pokazatelja na ekranu tu su oznaka i udaljenost do cilja, indikatori okolnih meta, upozorenje kada ste previše blizu tla i energetska skala koja se, verovali ili ne, obnavlja u mirnijim periodima leta. Čak ćete i opcione bonus misije odrađivati rutinski, nekada čak i nesvesno, jer su suviše integrisane u ostatak ciljeva i objektiva.
Kad se sve ovo zanemari ili ignoriše, Heroes over Europe je u stvari veoma zabavna i zarazna igra. Osećaj prilikom letenja je korektan, što se odnosi i na osećaj pri otvaranju vatre, a dobrom doživljaju doprinosi i kamera, koja se često postavlja sa strane (umesto direktno iza aviona), efektno replicirajući i imitirajući uzbudljive dokumentarne snimke avionskih borbi. Novina koju Heroes over Europe donosi je ace-kill mod, koji se aktivira kada dovoljno dugo držite neprijatelja na mušici nišana. Tada prelazite u nekakav usporeni režim s ciljem da što brže izrešetate tačke označene žutom bojom (čime trenutno rušite protivničku letelicu).
Od ostalih dodataka igranju tu su preventivno uništavanje protivničkih vođa eskadrila, kao i hazardersko obrušavanje pod oštrijim uglovima za napad na bombardere, pri čemu trpite manje štete od njihovih AA kupola (ali i rizikujete da udarite u zemlju zbog višestrukog ubrzanja letelice). Po završetku svake misije otključavate nove modele aviona za naredne izazove (mada je njihov izbor uglavnom predefinisan), kao i za multiplayer okršaje, a svaki od njih krasi nekoliko karakteristika (snaga oružja, brzina, agilnost i oklop), čiji se efekti i te kako osećaju na terenu.
Nažalost, prezentacija sigurno nije jedan od aduta ove igre, naročito kada se uporedi s njenim pandanima. Tamo gde su nedostatak poligona ili siromaštvo tekstura bili zamaskirani zamućenjima i drugim grafičkim zahvatima, ovde ogoljeno štrče. Slična priča važi i za terene, koji samo s velikih visina izgledaju pristojno, dok je manjak detalja i kvalitetne produkcije i više nego očigledan kada ste bliže tlu. Na svu sreću, većinu vremena pažnju odvlače raznovrsni i dobro odrađeni modeli aviona, koji nisu pošteđeni detaljnije grafičke obrade, što uz solidnu pirotehniku, manje i veće izazove i epske sukobe na nebu širom ratne Evrope čini prilično atraktivan prizor. Zvučni efekti i muzika ne odskaču od očekivanog, dok u grafičkom smislu svakako treba još pohvaliti već pomenute narativne detalje, stilizovano odrađenu mapu Evrope s izborom misija i svu prateću vizuelnu oblandu, inspirisanu motivacionim posterima i ilustracijama iz tog perioda.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.