U trendu

King Arthur

King Arthur je, najkraće rečeno, spoj RPG-a i RTS-a, ali pošto se oporavite od zaljubljenosti u vizuelni izgled igre, otkrićete da stvari i nisu toliko jednostavne kako se to na prvi pogled čini. Istina je da na strateškoj mapi pomerate čovečuljke koji predstavljaju vaše vojske i zapovednicima nadograđujete razne sposobnosti, baš kao što je istina da se same bitke odvijaju slično onoj u serijalu Total War, ali sama priča, donošenje odluka kojima određujemo svoju vladavinu, izbor između hršćanstva i paganskih verovanja i još mnogo drugih elemenata čine ovu igru komplikovanom i zahtevnom za prosečnog igrača. Da biste uspeli u svom naumu ujedinjavanja engleskih teritorija, potrebno je da se dobro snalazite u svim delovima igre. Pojednostavljeno, bitke bez razvoja likova nećete dobiti, izbor pogrešnih saveznika zbog površnog čitanja priče može uništiti sve što ste dotad stvorili, a tu je i računar kojem blago varanje očigledno nije strano i njegova vojska kao da brže sakuplja iskustvo i napreduje.
Od velike pomoći je tutorijal koji nam objašnjava osnove, koje su vrlo slične kao i u ostalim igrama, ali opet dovoljno različite da previdite neke ključne elemente. Primera radi, borbe. Kada se dve vojske sretnu, počinje bitka čije okruženje nalikuje onom iz Total War-a. Jedinice su uglavnom klasične (strelci, pešaci, konjica, kopljanici), a kasnije se pojavljuju i neki nenadani saveznici ili protivnici. Početna faza uključuje razmeštanje formacija, ali umesto da posle toga jurnemo na suparnika, treba osvajati kontrolne tačke. One su postavljene na strateškim mestima i neke od njih daju bonuse, ali važnije je to da onaj koji kontroliše više njih ima bolji moral, dok strani s manjkom moral polako pada i često će se desiti da izgubite uprkos brojnijoj vojsci, samo zato što je protivnik kontrolisao više ključnih delova mape. Uz to, strelci su mnogo jači od ostatka vojske i definitivno predstavljaju najpoželjnije jedinice na ratištu, a i sami zapovednici imaju specijalnosti koje zavise od njihovih ranijih odluka.
Pomenute specijalnosti je najbolje shvatiti kao magije koje u pravom trenutku mogu okrenuti tok bitke, što je naročito važno u kasnijim stadijumima igre. Posle svake bitke igra nam kaže koliko smo iskustva sakupili, pa nam se nudi mogućnost poboljšavanja određenih sposobnosti jedinica. Kasnije, kad se igra razgrana, na strateškoj mapi ćete udruživati vojske i one jače slati u prve redove, dok će slabije harati pozadinom. Ako vam se ne igraju bitke u stvarnom vremenu, proračun ishoda bitke moguće je prepustiti računaru, ali preporučujemo da sami povedete ljude u pobedu ili, ako niste pazili s kim se sukobljavate, u poraz. Naravno, zadaci su sastavni deo svakog RPG-a, pa tako i ovog, ali moramo priznati da smo razočarani njima. Naime, većina se svodi na razgovore i izbor pravih odgovora uz eventualan put do određenog mesta, i to je u globalu to. Uprkos nedostacima, King Arthur predstavlja zanimljivu igru kojoj je potrebna dorada, ali da ne gubite vreme, obavezno isprobajte službeni demo i zaključak donesite sami.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.