U trendu

Medal of Honor: Airborne

Igre s tematikom iz Drugog svetskog rata, čije je standarde postavio nekadašnji razvojni tim DreamWorks Interacitve, nezaobilazno su štivo svakog iole ozbiljnog igrača. Svojim prvencem – Medal of Honor, oni su postavili osnove žanra za sve igre koje se bave Drugim svetskim ratom. Nakon raspada razvojnog tima i osnivanja Infinity Ward-a (čiji su članovi tvorci zasad nenadmašnog lidera igara s ovom temom – Call of Duty), nekadašnji DreamWorks Interacitve (sada EA Los Angeles), pokušava da serijal Medal of Honor održi u vrhu i potisne s trona čuvenog rivala.
Posle trogodišnje pauze, pred nama je osvežena i doterana „medalja“ koju treba zaslužiti. U igri, vi ste Bojd Trevers (Boyd Travers), redov prve klase, padobranac 82. vazduhoplovne divizije američke armije za vreme Drugog svetskog rata. To što ste u igri samo redov pokazuje jasnu želju tvoraca igre da u prvi plan stave tenziju, dajući vam priliku da što bolje osetite prisustvo na bojnom polju. Igra počinje trening misijom u Tunisu 1943. godine za vreme operacije Baklja (Torch). Nakon te misije krećete se kroz sva bitna evropska bojišta Drugog svetskog rata. Poslednje dve misije prate vaše učešće u misiji Varsity, iskakanje preko 30.000 savezničkih padobranaca na nemačku teritoriju, što je najveća padobranska invazija u istoriji ratovanja.
Ono što ovu igru odvaja od ostalih igara ovog žanra je padobranski skok. Svaka od šest ponuđenih misija počinje skokom iz C-47. Iz aviona iskačete s grupom svojih saboraca i vaš cilj je da se bezbedno prizemljite na „sigurnu zonu“. Taj deo skoka je u stvari i najzanimljiviji deo, jer prilikom skoka pod svojim nogama posmatrate aktivno ratište na prostranim mapama i birate strateški najpogodnije mesto za doskok, što vam omogućava kasniju stratešku prednost nad neprijateljem. Vaše ponašanje na zemlji je isto kao i u većini FPS igara. Postoje sistemi regeneracije zdravlja, širok izbor raznog naoružanja, kako savezničkog tako i nemačkih modela (s mogućnošću da svaki model naoružanja modifikujete). Za posebne uspehe na ratištu nagrađeni ste time što vam se otključava bonus materijal vezan za razvoj same igre.
Multiplayer nudi mogućnost da birate stranu saveznika ili Osovine, s mogućnošću igranja na šest mapa. Postoje tri moda igre – Airborne teammatch, Regular teammatch i mod s postavljenim zadacima (moraju se osvojiti tri neutralne zastave). Maksimalan broj igrača na mapi je 12 i potrebna je registracija (EA nalog), kao i validan serijski broj igre da bi se igra mogla igrati u multiplayer modu.
Igru pokreće modifikovana verzija Unreal 3 endžina, što podrazumeva veoma dobru real-time grafiku. Zvučna podloga je veoma dobra i vraća osvežene dobro poznate Medal of Honor muzičke teme, što sve zajedno ostavlja veoma dobar utisak, pojačavajući doživljaj stvarnosti u samoj igri.
Osnovna zamerka može se izreći na broj misija, kojih ima samo šest, što čini da ova igra bude „prekratka“ za iskusne igrače. Užitak možete produžiti tako što ćete birati extreme nivoe težine kako bi igra trajala duže, jer ako nemate mogućnost da ovu igru igrate u multyplayer-u, sve to će da traje zaista prekratko.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.