Mini Ninjas

Igra Mini Ninjas vas na početku stavlja u ulogu jednog od šest minijaturnih nindža, u stvari jedinog preostalog u selu, Hiroa, najmlađeg od šestorice i najmlađeg u selu, ali definitivno velikih sposobnosti. Priča je sama po sebi već dosta puta viđena, ali sasvim solidna. Nekada davno, zli samuraj master podigao je crne dvorce i kule koje je njegova vojska koristila kao baze za pljačku i stvaranje haosa. Ipak, zlom samuraju su stali na kraj, pa je prognan, crni tornjevi su propali, tajna Kuđi magije je sakrivena u tajne hramove, a carstvo je sledećih 300 godina živelo u miru. Ali, kako to već biva, zlikovci ne ostaju tamo gde im je mesto – zli samuraj ponovno ustaje.
Počinju da se događaju čudne stvari, kao što su nestanci životinja (od kojih glavni negativac u stvari pravi vojsku), javljaju se zemljotresi, strašne oluje. Glavni nindža, master, u svoj svojoj mudrosti dolazi do zaključka da tu nešto ne valja i šalje svog najboljeg nindžu na tajnu misiju. Prolaze nedelje, a od nindže ni traga ni glasa. Šalje drugog, trećeg, četvrtog – i opet ista priča. U strahu da je izgubio sve svoje nindže, master šalje vas, mladog Hiroa. Iako vaš trening nije završen, on gaji puno poverenje u vas, pa vas šalje na važnu misiju pronalaska vaših nindža prijatelja. Posle završetka svog treninga, u kojem upoznajete osnovne kontrole, upućujete se na veliki zadatak spasavanja svojih prijatelja i celog sveta.
Uz glavnog protagonistu igre, Hiroa, tu je i veliki Futo s maljem, odličan za veće protivnike. Suzume je devojka nindža, s frulom i brzim potezima – ona će "uspavati" protivnike; Tora oponaša tigra, pa ima i takvo oružje – par ultrabrutalnih, vrlo efektivnih tigar kandži. Shun koristi luk i strelu, pa će vam on biti prvi izbor za nekoliko ubistava iz daljine. Kunoiči je majstor koplja, dok vaš heroj broj jedan – Hiro, koristi mač i jedini ima moć korišćenja Kuđi magije. Kako je igra zamišljena kao stealth akcija, videćete da toga ima prilično. Tako ćete moći da se u pravom nindža stilu prišunjate neprijatelju s leđa kroz visoku travu i efektno ga uklonite, ili se možete šunjati po klizavim krovovima i skočiti u grupu protivnika, gde ćete napraviti haos.
Iskreno rečeno, nije jasno da li je taj stealth toliko potreban, jer je igra prilično lagana, čak i na najtežem nivou, ali ipak su to nindže, a nindže vole da se šunjaju. Tamaneći zlikovce dobijate bodove za iskustvo. Pogađate, njima unapređujete svog nindžu. Ovog puta to se odvija automatski i kod svakog novog nivoa dobijate više energije, stamine itd. Razbijanjem buradi po nivoima nalazimo novčiće kojima kupujemo razne predmete. Njih zatim stavljamo u inventar koji se otvara pritiskom na taster 3. Taster 2 otvara mini-inventar, u kojem može biti šest magija ili predmeta istovremeno, a sve u svrhu što boljih i eksplozivnijih kombinacija. U inventaru ima svačega, od dimnih bombica pa sve do health potiona.
Što se tiče grafike, treba pre svega napomenuti da igra koristi razne japanske umetničke elemente, ali ne toliko u anime stilu, nego više vuče na neki američki crtani film. Grafika nije prepuna efekata kao neki noviji naslovi, ali ovakvoj igri to i nije potrebno, jer i ovakva kakva je izgleda dovoljno dobro. Lepo nacrtane kulise predstavljaju vizuelnu poslasticu i opšte šarenilo može lepo da posluži kao odmor od mračnih stealth i krvavih naslova koji nas očekuju uskoro. Uz crtanu grafiku japanska feudalna muzika savršeno ide u prostor i vreme igre i daje adekvatan nindža ambijent. Hud je šaren, ali i lak za navigaciju. Zvučni efekti su solidni, ništa spektakularno, a gameplay, kao što ste mogli i zaključiti, odiše pre svega zabavom i akcijom.
Velika zamerka ovoj igri je nedostatak bilo kakvog multiplayer ili co-op načina igranja. Igra ima šest nindži, pa su mogli barem da naprave neki co-op, ali, nažalost, ništa od toga. Igra tako ostaje čisto singlepayer iskustvo, što je šteta. Zabavna je, prijatna za oko i uz određenu dozu humora deluje kao odlična zabava, pogotovo ako je igrač nešto mlađi. Replay value nije nešto posebno, nema nikakvog multiplayer moda i neće vam biti potrebno mnogo vremena da završite igru. Ipak, igra stoji kao preporuka, kao zabava za celu porodicu, s naglaskom na njene mlađe članove. Ljubitelji "crtanih" igara i nindži doći će na svoje. Sve u svemu, mini-nindže – ali maksi zabava.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.