U trendu

NBA 2K10 (1)

NBA 2K10 nije znatnije promenjen u smislu samog igranja, koje je savršeno razrađeno i koje prati ovu košarkašku simulaciju već nekoliko godina. Sve što je u stvari valjalo iz prošlogodišnje igre ponovno je tu. Brze i odlične kontrole, brzo podešavanje taktika, realizam u kretanju košarkaša i ukupan utisak realnosti i košarkaškog spektakla. NBA 2k9 je bila najbolje prodavana NBA igra, a čini se da ove godine "desetka" nastavlja gde je "devetka" stala. Ono što ćete primetiti već pri prvom susretu s igrom jeste njen omot. Dobri stari Kevin Garnet više nije zaštitno lice igre, već ga je zamenio Kobe Brajant, a i sam glavni uvodni ekran ukrašava njegova slika.
Pored novog zaštitnog lica, NBA 2K10 je uveo i nekoliko novih modova igre. Najpre treba pomenuti NBA Today, koji nam automatski s Interneta skida najnovije vesti, statistike ili najnovije promene u rooster-ima NBA timova. Tako ćete sada moći da zaigrate s Karterom u timu Orlando Magic ili Šakilom O’Nilom u Cleveland Cavaliers, s tim da će igra automatski menjati rooster-e kada u stvarnom svetu dođe do nekog trejda ili neke kupovine. Takođe, preko NBA Today moda moći ćete da igrate i stvarne NBA utakmice, odnosno, one koje se igraju tog dana. Pohvalno od izdavača koji je ovim potezom napravio dobar ekvivalent NBA Live-u i njihovom Dynamic DNA modu.
Najsvežiji dodatak igri je My Player Mode, koji vam omogućuje da sami stvorite svog igrača i pošaljete ga na dug i trnovit put uspeha u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. Pošto svom igraču date ime i podesite ga po svojoj želji, krećete na brojne treninge i kampove kako biste postali bolji i time sebi omogućili mesto u nekom od NBA klubova. Na treninzima je potrebno izvršavati određene zadatke kako biste zaradili skill bodove, kojima ćete dograđivati svog igrača.
Nažalost, to ne funkcioniše nimalo savršeno, niti je imalo lako. Vaš skill će padati ako dobijete koš, čak i ako u toj akciji niste ni za šta krivi, to jest ako niste čuvali igrača koji je poentirao. Dalje, vaš skill će rasti svakim datim košem, blokadom, dobrom odbranom, pa čak i svakim skokom. Takođe, pomalo je iritantno da vaš igrač počinje s katastrofalno lošim ocenama i jako lošom formom. Na vama je da ga učinite boljim, ali to može da potraje. Na kraju ispada da je ovaj mod igre za početnike više frustrirajući nego što je zabavan, ali iskusni i tvrdokorni NBA2k igrači neće imati previše problema.
U poznatom Association modu i dalje možete igrati punu sezonu + playoff, ali i ovde ima nekih promena. Ovog puta moguće je kontrolisati svih 30 NBA timova, upakovan je NBA Development League, omogućeno je više slobode u trejdu i kupovini igrača, sve izgleda malo lakše nego kod prethodne verzije. Sve u svemu, moguće je NBA 2K10 odigrati i kao dobar NBA menadžer, bez obzira na to da li želite da odigrate svaku utakmicu ili nijednu. Takođe, sada je moguće snimiti poziciju na hard disku usred odigravanja utakmice, pa je nastaviti kada to vama odgovara. Ovo je dobra novost u samoj igri, ali čini se da su time uveliko olakšali igranje utakmice. Iako NBA 2K10 ima više nivoa težine (Rookie, Superstar, Allstar), nekako se čini da je sada nemoguće izgubiti utakmicu, pošto možete snimiti poziciju za vreme utakmice, i ako je izgubite, lako možete učitati poziciju i probati ponovno.
NBA Blacktop je i dalje tu i nudi dosta zabave sa All Star Weekend-a. Moći ćete i dalje da gađate trojke, energično zakucavate u Slam Dunk Contest-u ili da odigrate All Star utakmicu protiv AI kontrolisanog protivnika ili protiv prijatelja. Brzi ulazak u rangirane mečeve, online lige, zatim podrška koja omogućava igru desetorice igrača istovremeno, mogućnost da oformite svoju ekipu i da na Internetu podelite sve od screenshot-ova, replay-a, highlight trenutaka do VIP tipa, veoma utiče na utisak odlične online podrške igri i vaše sigurnosti u dobro uložen novac.
Od samih početaka NBA 2k serijal pratila je jedna reč – realizam. Svake godine 2k Sports izbacuje novu verziju koja je za jednu dozu realnija i lepša od prethodne. NBA 2K10 nimalo ne narušava tu tradiciju. Najnoviji 2k naslov je najrealističnija i najlepša simulacija košarke na tržištu. Od samog predstavljanja i zagrejavanja igrača pa do same utakmice igru prati odlična grafika i odličan dizajn igrača koji se veoma trudi da bude što bliži "pravoj stvari". Svakog igrača je moguće lako prepoznati, kao i njihove određene, karakteristične poteze.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.