U trendu

Singularity (1)

Nije lako biti inovativan u vreme kada se čini da je već sve izmišljeno. Međutim, povremeno se pojavi nešto u potpunosti novo i neviđeno, delo koje nas uverava da još uvek, ni u 21. veku, nismo sve videli. Singularity ipak nije takvo delo. Naime, vesela ekipa iz Raven Software studija, koji je napravio igru, nije odlučila da bude među inovatorima, već da pokaže da već viđene ideje mogu biti podjednako, ako ne i više, zanimljive samo ako ih zapakujemo u malo drukčiji celofan.
Za vreme hladnog rata Rusi su na ostrvu pod imenom Katorga-12 pronašli velike količine elementa E-99, koji je, uprkos svojoj velikoj nestabilnosti, bio ogroman izvor energije. Amerikanci su u to vreme imali atomske bombe i slične drangulije, pa je drug Staljin ulagao ogromne količine novca i slao najbolje naučnike kako bi iskoristio E-99 za svoje namere. Godine 1955. došlo je do misteriozne nesreće koja je uništila skoro sve što je postojalo na ostrvu. Ruska vlada izbrisala je Katorgu-12 s karte i sakrila svaki podatak da su ostrvo i navedeni element ikada postojali.
Godine 2010. elektromagnetni talas s pomenutog, "nepostojećeg" ostrva uništava američki špijunski satelit, pa Ameri šalju helikopter sa specijalcima koji treba da izvide šta se događa na ostrvu na kojem navodno odavno nema žive duše. Barem im je tako rečeno. Ukratko, vaš helikopter bude srušen čim se približi ostrvu, preživljavate vi i kolega koji je očigledno manje važan (uskoro ćete saznati i zašto). Ostrvo nije ni blizu nenastanjeno kao što ste mislili. Ubrzo nailazite na raznolike mutirane zloće, a zli Rusi već posle 10-20 minuta igre upucaju vašeg saborca u glavu. Sad vidite zašto je nevažan.
Nećemo vas daviti više, shvatili ste otprilike šta se događa. Bitno je da uskoro u ruke (da budemo precizniji, u ruku, doslovno vam ga ugrade u ruku) dobijate TDM, napravicu koju pokreće E-99 i uz pomoć koje možete da kontrolišete vreme. S ovom ingenioznom spravicom popravljaćete razvaljene objekte "podmlađujući ih", neprijatelje ćete pretvarati u pepeo, moći ćete da privlačite i premeštate predmete poigravajući se gravitacijom, a možete i da stvorite krug koji usporava ili zamrzava sve što se nađe unutar njega. Na samom početku recenzije pomenuli smo da Singularity nije preterano inovativan naslov, već koristi neke već viđene koncepte, pa da malo pojasnimo navedeno.
Prvi i glavni izvor inspiracije razvojnog tima bez sumnje je bio Bioshock. Čitavo ostrvo dosta podseća na Rapture, a čak i detalje o pozadinskoj priči saznajemo putem audio logova i poruka ostavljenih po putu, ili pak drhtavom rukom ispisanih natpisa na zidovima. Spomenuli smo jednu od mogućnosti TDM-a koja je identična Gravity gun-u iz igre Half Life 2, a jedno od oružja ima opciju upravljanja mecima koje ispucate, što je takođe viđen element. Uprkos činjenici da smo većinu elemenata koji čine igru već videli, Singularity svejedno uspeva da bude dosta zabavan i napet. Tu je mnoštvo raznolikih neprijatelja. U jednom trenutku borite se s jadnim ruskim vojnicima koji ne znaju šta ih je snašlo čak i kada vas debelo brojčano nadjačaju; u drugom su tu opake kreature koje mogu da nestaju, pa se odjednom iznenada pojave ispred vas; u trećem naiđete na pomenute zombije koji su slepi, pa pored njih morate da prođete šunjajući se jer će vas, ako vas čuju, ispovraćati svojim otrovom.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.