Tomb Raider: Anniversary

Deset godina nakon prvog Tomb Raider-a, Eidos je rešio da nas obraduje i proslavi desetogodišnjicu reizdanjem originala igre, koji je, prema svim ocenama, daleko najuspešniji deo celokupnog serijala poznatog po imenu glavne junakinje – Lare Kroft.
Ova igra, koja je uvela 3D okruženje umesto klasičnog 2D prikaza u vreme kada je to bilo nezamislivo, dovela je do oduševljenja tadašnju igračku populaciju. Uloženi trud u sve to se isplatio i dobili smo serijal s ubedljivo najviše nastavaka, koji je svoj život imao i na filmskom platnu, a glavna junakinja serijala, Lara Kroft, postala je simbol žene novog doba, za koju su čuli i oni koji s industrijom igara nikada nisu imali ni najmanjeg dodira.
Glavni problem s ovom igrom i svim njenim nastavcima bio je taj što je svaki novi nastavak bio lošiji od prethodnog. Problem je bio i što su autori napustili osnovnu ideju igre i preterali s raznim neprijateljima i novim naoružanjem, kao i s isticanjem seksepila glavne junakinje, što je na kraju i dovelo do skoro potpune nezainteresovanosti i loših ocena. Ovo izdanje popularne igre označava povratak korenima i osnovnim postavkama prvobitne verzije.
Osnovni zaplet igre je bukvalno prekopiran iz originalne verzije prvog dela. Iskopirana je čak i sama priča, koja počinje u Peruu. Osnovne lokacije i zagonetke takođe se ponavljaju istim redosledom kao i pre deset godina, ali su obogaćene novim elementima, koji igru dodatno otežavaju, dok su nivoi mnogo veći nego u originalnoj verziji. Ceo prvobitni koncept igre, gde je avantura ispred borbe, ovde u potpunosti dolazi do izražaja. Naravno, i ovde ima protivnika i borbi sa zverima, ali je cela galerija nepotrebno smetajućih likova uklonjena, tako da je igra očišćena od svih loših stvari koje su i dovele do kraja serijala. Avantura je prevagnula nad akcijom, što Anniversary i čini igrom vredne hvale. Područja na kojima se Lara kreće, kao i sobe višestruko su povećani i u njima se nalaze predmeti potrebni za dalje napredovanje u igri. Takođe, glavna junakinja je dobila uže s kukom, što je jako korisno za penjanje po zidovima, kao i za dohvatanje određenih predmeta. U ovoj verziji igre Lara se kreće mnogo slobodnije, a samim tim je i lakše za igranje; setite se samo brojanja tri koraka iz originalne igre, koliko je bilo potrebno Lari da se zaleti i napravi duži skok.
Napredovanje kroz igru dodatno komplikuje igranje i traži od vas sve više veštine. Ovde posebno dolazi do izražaja sistem automatskog snimanja igre duž kontrolnih tačaka, što vam može sačuvati živce u određenim situacijama. Postoji i opcija ručnog snimanja, ali ona snima poziciju na poslednjoj kontrolnoj tački, koju ste verovatno prešli desetak minuta ranije. Grafika je odlično optimizovana, tako da se igra bez problema igra i na slabijim mašinama. Vizuelni efekti su isti kao i u prošlogodišnjem nastavku Legend, jer obe igre koriste isti engine.
Iako ni ova igra nije bez nedostataka, obnovljeni original će svakako obradovati mnogobrojne poštovaoce, a verujemo da će i neke koji su ovu igru napustili u određenom trenutku, razočarani lošim nastavcima, naterati da joj se vrate i povedu Laru Kroft u nove avanture.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.