U trendu

Da je Zemlja zaista ravna, osetili bi ste: Kako bi izgledao život na ravnoj ploči?

Poslednjih godina sve je veći broj onih koji iz nekog razloga veruju da je naša planeta ravna ploča, uprkos postojanju mnoštva dokaza koji demantuju tu tvrdnju. U protekloj deceniji može se primetiti i ogroman rast broja pretraživanja za pojam “ravna Zemlja”, a paralelno raste i broj ravnozemljaških konvencija.

Kako bi funkcionisao svakodnevni život da je Zemlja zaista ravna ploča? Da li bi uopšte funkcionisao? U nastavku pogledajte koliko bi Zemlja bila čudna da je ravna i da li ima ikakvih prednosti život na čudnom disku sa suncem i mesecom koji se rotiraju iznad glave poput kosmičke vrteške.

Kako bi život na Zemlji izgledao da je ona ravna ploča

Ne bismo pali s ivice Zemlje

Gravitacija je, prema NASA, sila kojom planeta ili drugo telo privlači neko drugo telo prema središtu. Budući da je Zemlja okrugla poput lopte, sve stvari na njenoj površini privlače se u istom smeru – prema središtu. Gravitacija bi tako u potpunosti onemogućila da Zemlja bude ravna.

Kada bi Zemlja zaista bila ravna, a da se gravitacija ponaša kao i inače, približavanje ivicama Zemlje bilo bi kao hodanje strmom planinom i to je zato što bi vas gravitacija vukla prema centru diska. Tako, zapravo, ne bismo ni mogli pasti sa Zemlje.

Pomračenje Meseca bilo bi dosadno

Senka koja prelazi preko Meseca za vreme pomračenja očit je dokaz da je Zemlja okrugla. Da je Zemlja ravna ploča, pomračenja Meseca bila bi dosadna i ružna. Samo zamislite Mesec sa senkom tanke pruge.

Sportovi bi postali čudni

Na ravnoj Zemlji sportovi bi morali da se igraju samo u blizini njenog središta, gde se gravitacija ponaša kao i kod okrugle Zemlje. Tako bi se sportom trebali baviti na ledenom Severnom polu, a malo manje hladno iskustvo bilo bi bliže krajevima Zemlje, što bi zapravo sportove s loptom učinilo veoma komplikovanim. Tako bi lopta bačena uvis pala nazad prema centru tog ravnog diska.

Geografija bi bila drugačija

Samo na Severnom polu gravitacija bi funkcionisala normalno. Na njemu ne bi bilo leda. Bilo bi to vlažno mesto, jer bi iskrivljena gravitacija onemogućila postojanje vode na ivicama planete. Voda bi putovala prema središtu pa bi tako jedino normalno mesto na Zemlji zapravo bilo nenaseljeno.

Krajolici na ivici Zemlje bili bi veoma čudni

Kada bi Zemlja bila ravna ploča, na njenim krajevima verovatno bi postojala neka čudna šuma. Drveće bi raslo suprotno od sile gravitacije pa bi tako na ovim ekstremnim delovima planete, gde gravitacija sve vuče pod određenim uglom, prema centru, drveće raslo dijagonalno.

Videli bismo Sunce i noću

Naime, da je Zemlja ravna ploča, Sunce bi bilo puno manje i mnogo bliže planeti, poput Meseca. Sunce bi se ponašalo poput reflektora na pozornici, koji šalje usmeren snop svetla na delove Zemlje na kojima je dan, dok ostatak ostaje u mraku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.