U trendu

Delovi ovog povrća puni su otrova, mogu da naprave haos u organizmu

Potrebno je znati da neke namirnice nije poželjno konzumirati na takav način.

1. Klice krompira

Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki delovi ove biljke nisu jestivi. Toksična materija solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krompira zbog čega bi ove delove uvek trebalo odstraniti pre nego što počnete termički da obrađujete krompir.

2. Listovi paradajza

Evropljani su strahovali od paradajza stotinama godina, a ovu namirnicu su počeli da jedu tek u 18. veku. Jedan od razloga krije se u lišću koji sadrži toksične materije solanin i tomatin koji mogu da izazovu probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće paradajza može da ima fatalne posledice po pojedinca.

3. Koštice jabuke

Koštice jabuke sadrže male količine amigdalina, što je materija koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jak omotač koštica jabuka sprečava da se otrov ispusti u organizam, ali zato je izuzetno važno ne gristi koštice jabuke pre gutanja. Od koštica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, ali ako ste u dilemi, uvek je bolje ispljunuti ove delove jabuke.

4. Lišće i cveće patlidžana

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cveće ovog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan pa ih nikad ne treba jesti.

(Espreso)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.