najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Drakula nudi prenoćište u svom zamku za Noć veštica

Dvoje hrabrih turista pobedila su na medjunarodnom takmičenju da prvi put provedu noć, 31. oktobra za Noć veštica, u čuvenom dvorcu u Transivalniji, gde je navodno boravio Drakula, najpoznatiji vampir na svetu.

Srećni dobitnici će stići u dvorac kočijama u večernjim satima u ponedeljak uveče a ispred utvrdjenja će ih čekati stručnjak za vampire Dejkri Stoker, potomak irskog pisca Brema Stoker koji je ovekovečio lik Drakule 1897. godine.

Turistima, čija ime nisu saopštena, biće priredjena večera uz sveće kao u Stokerovoj knjizi, a postoji mogućnost da dobitnici spavaju u mrtvačkim sanducima, jer se Drakula trudi da se predstavi kao dobar domaćin, naveli su organizatori takmičenja i dodali da će sve vreme posetioci biti „u finoj neizvesnosti“.

Takmičenje je organizovao internet servis za iznajmljivanje stanova i soba Er-bi-end-bi (Airbnb).

Zamak Bran, u okolini Brašova, srednjovekovno je utvrdjenje i spomenik kulture nacionalnog ranga u Rumuniji. Nalazi se na granici izmedju rumunskih pokrajina Transilvanije i Vlaške i poznato je i kao „Drakulin zamak“, uprkos činjenici da gotovo nema dodirne tačke sa rumunskim nacionalnim herojem Vladom Cepešom.

U zamku se nalazi i postavka vezana za istorijsku ličnost Vlada Cepeša, kao i za Stokerovog grofa Drakulu.

Mada je postavka o Cepešu opravdana izuzetnim istorijskim značajem ove ličnosti za prostore Vlaške i Transilvanije, postavka vezana za Stokerovog fiktivnog vampira služi čisto kao marketinški mamac za strane turiste.

Do sada nijedan posetilac nije spavao u zamku jer je turistima dozvoljeno da na tom mestu ostanu do ponoći, kada se, prema legendama o vampirima, ta bića bude i kreću u svoje pohode.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike