U trendu

Ovaj predmet ne iznosite iz automobila kada točite gorivo, može da bude opasno

Verovatno ste bar jednom primetili znak upozorenja koji zabranjuje korišćenje mobilnih telefona u blizini benzinske pumpe. Ako ste se pitali zašto ne možete bezbrižno da razgovarate telefonom dok sipate gorivo u svog limenog ljubimca, dobili ste eksplozivan odgovor.

Postoji ozbiljan razlog da ne vadite svoj mobilni telefon iz auta kada idete da sipate benzin ili dizel.

U saopštenju prošle nedelje, Shell je napisao na svom sajtu: „Nije bezbedno koristiti svoj telefon van vozila ili tokom vožnje. Međutim, potpuno je bezbedno koristiti mobilni telefon unutar vozila parkiranog na benzinskoj pumpi. Kada aktivirate pumpu, ostavite telefon u vozilu ili ga stavite u džep ili torbu.“

Ali u svom saopštenju, petrohemijska kompanija nije objasnila zašto nije pametno koristiti telefon oko benzinske pumpe. Pa, sasvim je jednostavno, iako vrlo ozbiljno – ali u isto vreme sve treba uzeti sa rezervom, prenosi Net.hr.

Na kraju krajeva, uputstva kažu da bi se vaš uređaj mogao spontano – zapaliti!

Opasnost od korišćenja mobilnog telefona na benzinskoj pumpi

„Primarna briga je da mobilni telefoni, kada su u upotrebi, mogu potencijalno zapaliti zapaljiva isparenja prisutna na benzinskoj pumpi“, rekao je Josh Amišav, osnivač i izvršni direktor bezbednosne firme Breachsense, za LADbible.

„Ideja je da elektronski uređaji, uključujući mobilne telefone, mogu da emituju male električne varnice iz svojih baterija ili elektronskih komponenti, posebno ako je uređaj oštećen. Te varnice bi teoretski mogle da zapale benzinska isparenja, koja su veoma zapaljive“, objasnio je on.

Ovo bi očigledno bio veoma loš i potencijalno fatalan incident na lokaciji kao što je dvorište benzinske pumpe, gde je zapaljivo gorivo svuda oko nas u automobilima i uskladišteno pod zemljom.

Koliko je rizik realan?

Za Amišava i druge, stvarnost je nešto drugačija od teorijskog rizika.

„Važno je napomenuti da su stvarni incidenti da mobilni telefoni izazivaju požare na benzinskim pumpama su izuzetno retki. Savremeni uređaji su dizajnirani da budu veoma bezbedni, a malo je naučnih dokaza koji ukazuju na to da tipična upotreba mobilnog telefona može da zapali isparenja benzina“, rekao je Amišav.

„Veliki deo propisa i znakova je predostrožnosti i zasnovan je na opštim principima smanjenja svih potencijalnih izvora paljenja u sredinama sa zapaljivim supstancama“, dodao je on.

Fuels IndustryUK, telo za trgovinu gorivom u Velikoj Britaniji, takođe ističe da u istraživanju Energetskog instituta „nije pronađen nijedan dokaz koji povezuje požar sa paljenjem mobilnih telefona“.

Nije samo eksplozivno

Uprkos tome, Fuels Industry UK preporučuje svojim članovima da aktivno promovišu upozorenje da se ne koriste telefoni u prostoru benzinske pumpe.

Prvi razlog nema veze sa tehnologijom u uređaju, već zbog problema koje telefoni imaju kada je u pitanju ometanje.

„Upotreba mobilnih telefona može biti ozbiljna smetnja ljudima koji toče benzin ili prelaze dvorište zbog broja vozila u pokretu. Kretanja u saobraćaju će uvek predstavljati rizik za kupce i zato je važno ostati na oprezu i minimizirati narušavanje bezbednosti terena“, navodi se u izveštaju.

„Ometanje pešaka uzrokovano mobilnim telefonima povećava rizik od nesreća“, zaključuje Fuels Industry UK.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.