U trendu

Sobne biljke koje uvek savršeno rastu: Ne treba im puno svetlosti niti nege (foto)

Ako želite da dodate malo zelenila svom prostoru, ali brinete zbog nedostatka prirodnog svetla, nemojte odustati! Postoje neke biljke koje će uspevati čak i u najmračnijim uglovima. Uz malo pažnje i ljubavi, ove biljke će doneti svežinu i život u vaš dom ili kancelariju, bez obzira koliko je mračno, piše Citymagazine.si.

Dracaena: elegancija i jednostavnost

Dracaena je biljka koja lako podnosi povremeno zanemarivanje i idealna je za prostore bez pristupa prirodnom svetlu. Njegovi šiljasti listovi u šarenim nijansama stvaraju šarmantan izgled kako u manjim saksijama tako i u većim žardinjerima. Zalivanje je neophodno samo kada se gornji sloj zemlje potpuno osuši, što obično traje 2 do 3 nedelje.

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum): Snažna i rastuća

Čupava zelena biljka je jedna od onih biljaka koja uz redovno orezivanje brzo raste i u uslovima slabog osvetljenja. Ispod saksije se preporučuje postavljanje drenažne ploče i redovno uklanjanje požutelog ili uvelog lišća, čime se podstiče rast novih izdanaka. Ova praksa omogućava biljci da troši više energije na razvoj novih listova umesto da pokušava da zadrži stare.

Epipremnum: Misteriozno izdržljiv

Ova biljka je skoro nezahtevna, što je čini idealnom za zaboravne baštovane. Epipremnum zapravo uspeva sa malo pažnje i može da preživi povremeno isušivanje tla. Zalivanje se preporučuje kada je zemlja suva na dodir, a dobra je ideja da zabodete prst u zemlju kako biste bili sigurni da je vlažna.

Paprat (Nephrolepis exaltata): Elegancija sa malo zahtevnijom negom

Lepezasta paprat je biljka kojoj nije potrebna svetlost, ali joj je potrebno redovno zalivanje. Preporučljivo je posaditi ga u glinenu posudu i zaliti vodom u tanjiriću ispod saksije, čime se izbegava preterano zalivanje korena. Proverite vlažnost zemljišta i uverite se da biljka nije izložena direktnoj sunčevoj svetlosti.

Bršljan (Hedera helix): Otporna i nezahtevna

Bršljan je poznata biljka koja je tolerantna na slabo osvetljenje i odlično se oseća čak i u tamnijim prostorijama. Zalivanje je neophodno samo kada se zemlja potpuno osuši, a iako nije neophodno, preporučuje se povremeno orezivanje kako bi se podstakao bujni rast.

Cvet ždrala (Strelitzia reginae): egzotična lepota

Rajska ptica je idealna za one koji žele tropske vibracije u svom domu ili kancelariji. Uprkos egzotičnom izgledu, ne zahteva mnogo nege; samo mu je potrebno dovoljno vlažno tlo i izbegavanje prekomernog zalivanja. Zalivajte štedljivo kada je površina zemlje suva na dodir i za kratko vreme će vaš prostor oživeti tropskom atmosferom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.