U trendu

Koka ili jaja: Šta je starije – naučnici konačno dali odgovor i na ovo pitanje?

Naučnici su napokon raskrinkali  misteriju o ovom starom pitanju – šta je tu prvo, kokoška ili jaje?

Istraživači sa Univerziteta Šefild i Varvik su bacili svetlo na ovu temu koristeći superkompjuter HECToR, koji im je omogućio da zavire duboko u unutrašnju kompoziciju jajeta i prate njegov razvoj. Ono što su otkrili promenilo je naš pogled na ovu drevnu dilemu, piše blic.rs

Protein nazvan OC-17, koji se stvara u jajnicima kokoši, pokazao se ključnim u procesu stvaranja ljuske jajeta. Ovaj protein deluje kao katalizator, ubrzavajući razvoj ljuske i pružajući zaštitu žumancu, gde se razvija pile. Zapanjujuće je što su kristali kalcita, koji se nalaze u kostima i oklopima, takođe prisutni u ljusci jajeta, čineći je snažnom i otpornom.

Ali to nije sve! Istraživači su istražili i evolucijsku priču iza jaja sa tvrdom ljuskom, otkrivajući da najraniji amnioti, preci ptica i krokodila, možda nisu polagali jaja sa tvrdom ljuskom. Umesto toga, veruje se da su neki od njih rađali žive mlade, dok su drugi imali produženo zadržavanje embriona.

Drugim rečima: istraživači su zaključili da su se najraniji zajednički preci porodice amniota verovatno oslanjali na produženo zadržavanje embriona za razmnožavanje, čime su bacili novo svetlo u uspostavljenu teoriju o ljuskama jajeta, koja je insistirala da je jaje sa tvrdom ljuskom neophodno za razvoj životinja, pa samim tim i kokoške.

Ova naučna istraživanja su nas sve navela da ponovo razmislimo o onome što smo mislili da znamo o kokoškama i jajima – i pokazala su da su odgovori ponekad mnogo složeniji nego što smo ikada mogli zamisliti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.