U trendu

Koliko često treba menjati i prati pidžamu, šta kažu stručnjaci

Pidžamu nosimo barem pet do šest sati na sebi, pod prekrivaćem ili ćebetom. Ako biste nosili nešto u danu pet do šest sati, biste li to nosili svaki dan? Osim toga, dok spavamo, stanice kože se ljušte, znojimo se, a njeno stanje zavisi i od čistoće vašeg tela ali i same posteljine.

Na njoj se mogu nakupiti prirodna ulja tela i bakterije, a ako je ne perete redovno, može rezultirati neugodnim mirisima. Stručnjaci su pomalo podeljeni oko učestalosti pranja pidžame.

– Ako niste prolili po sebi mleko ili sok neposredno pre spavanja, ako se ne znojite pojačano i ne nosite pidžamu baš celi dan, možete spavati u njoj nekoliko noći za redom pre pranja – kaže Dženi Varni, direktorka firme za čišćenje Molly Maid.

S druge strane, Kris Albers, direktor marketinga u firmi Carbona, koja proizvodi sredstva za čišćenje, kaže da to treba činiti češće.

– Budući da u pidžami provodite prosečno sedam do osam sati tokom noći, trebali biste je prati jednako često kao i drugu odeću koju menjamo na dnevnoj bazi – kaže on.

Melisa Mejker, autorika i osnivač firme za čišćenja domaćinstava Clean My Space, kaže kako to zavisi od toga nosite li je kao jedinu odeću za spavanje, ili ispod pidžame odevate i donji veš.

– Ako je pidžama jedino što oblačite za krevet, treba je menjati svaki dan. Ako ispod nje nosite donje veš, treba je oprati svaka dva do tri dana – kaže.

Ali, svi se slažu oko sledećeg: Ako ste skloni znojenju tokom noći, menjajte pidžamu svakodnevno, kao i odeću koju nosite preko leta, ili onu u kojoj vežbate, koju takođe nećete nositi dva puta bez pranja.

– Kad odlučujete o tome, razmislite koliko ste se znojili i koliko je pidžama bila u kontaktu s kožom – kaže Gven Vajting,  saosnivač firme The Laundress.

Ako je odmah ujutro skidate i ostavite da se provetri, verovatno biste je mogli nositi još nekoliko dana, pre nego se znoj, prirodna ulja i bakterije s kože upiju u tkaninu, ali ako je nosite čitav dan, svakako je stavite na pranje.

I Linsdi Bojd, saosnivač iste firme, kaže kako tuširanjem na veče, pre nego obučete pidžamu, možete odgoditi potrebu za pranjem za dva do tri dana, pod uslovom da ne koristimo previše losiona za telo, prenosi portal Real Simple.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)