Majorka: za svakog po nešto

Preko 180 peščanih plaža dugih ukupno 50 kilometara, četrdesetak planinskih vrhova visokih hiljadu metara u oblasti Serra de Tramontana, velike plantaže pomorandži i limuna, zasadi badema i maslinjaci. Majorka ima šaroliku i bogatu turističku ponudu. Međutim, svoju draž ostrvo ne otkriva na brzinu – za to je potrebno određeno vreme i istraživački duh.
Isto se može reći i za ostrvsku kuhinju. Na Majorki ona je pikantna i bogata tradicionalnim jelima. Sopas mallorquinas, to jest, supa od povrća sa hlebom, lechona ili prasetina na roštilju, tumbet ili dinstano povrće, pescado al horno ili riba iz rerne, pa amb oli ili prženi hleb sa maslinovim uljem i paradajzom, conejo ili zečetina i lomo con col ili svinjski but u kupusu samo su neki od specijaliteta. Omiljeni su i kolač od badema i ensaimandas, pužići od kiselog testa posuti šećerom u prahu, sobrassada i butifarro – majorkanske kobasice.
Sa srednjovekovne osmatračnice Mirador de ses Animes na zapadu ostrva pruža se veličanstven pogled na more i stenovitu, strmu obalu punu oštrih useka. Palmom dominira katedrala, zaštitni znak grada, koju domaćini nazivaju Le Seu. U njenom podnožju nalazi se luka u kojoj se i danas mogu posmatrati ribari kako na stari način ručno krpe svoje mreže.
U muzeju pod vedrim nebom – La Granja, turisti mogu da se dive majorkanskim narodnim nošnjama. Marame od fine čipke vezu se rukom. Palma de Majorka ima šta da ponudi posetiocima. Malo osveženje u nekom od simpatičnih uličnih kafea brzo će pokrenuti mnoge goste u nove istraživačke pohode. Kalje Luč Alkari kod Deija ne može da se pohvali samo predivnim plažama. Tu je i mali hotel "Zlatna obala", u koji rado svraćaju umetnici. Predivan pogled na more je para vredan, ali je na sreću svih – besplatan. Za unutrašnjost ostrva tipične su vetrenjače koje služe za navodnjavanje. Mnoge od njih su restaurirane.
Svoje najlepše strane ostrvo otkriva u proleće, kada sve ozeleni, a reke turista još nisu preplavile ovaj mali mediteranski raj. Iskoristite to i dođite na Majorku.

Ostavite komentar