Napravljena selfi igračka za bebe

Linija igračaka pod imenom „Nju born fejm“ nastala je kao rezultat želje da se započne debata o tome ko ima pravo da postavi slike dece na internet.

Holandska dizajnerka Laura Kornet želela je da podstakne raspravu o fotografijama beba koje se objavljuju na društvenim mrežama – Fejsbuku i Tviteru. Zato je osmislila nekoliko igračaka koje mogu da fotografišu bebe i te fotografije automatski podele sa ostatkom sveta na internetu.
Linija igračaka pod imenom „Nju born fejm“ nastala je kao rezultat želje da se započne debata o tome ko ima pravo da postavi slike dece na internet. Kornet je dizajnirala mekane igračke u obliku logotipa Fejsbuka i Tvitera (ptičica) koje vise iznad kreveca. Kada beba dođe do njih, uređaj unutar igračke brzo će napraviti fotografiju ili video i automatski ga objaviti kao post na Fejsbuku ili Tviteru.
Projekt je odmah izazvao žestoke reakcije. Neki su bili jako ljuti, rekavši da je ludo izložiti bebe društvenim mrežama. Dizajnerki je bilo drago što je reakcija bila ovakva.
„To dokazuje moju misiju. Bila sam veoma srećna“, rekla je Laura. Studija Majkrosofta otkrila je da 62 odsto majki dece koja imaju do tri godine koristi Fejsbuk, a više od 96 odsto ovih „fejsbuk mama“ izjavilo je da objavljuje fotografije svoje dece na društvenim mrežama.
„Neki ljudi su time prestravljeni, o tome razmišljaju kao da Veliki brat posmatra njihovu bebu“, rekla je Kornet dodajući da trenutno radi na redizajniranju prototipa kako bi se fotografije ubuduće slale na ekrane mobilnih telefona roditelja umesto na društvene mreže.

 

 

Izvor: Radio 021

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike