Ne zaboravite doručak

Prvi jutarnji obrok je izuzetno važan i nipošto ga ne bi trebalo preskakati.
Sam izbor namirnica koje ćemo konsumirati za doručak zavisi od našeg zdravstvenog stanja, godina, pola, ali i od aktivnosti kojima ćemo se baviti u toku dana.
Pre nego što krene na posao, zaposlena žena bi trebalo da kod kuće pojede jedan lagan obrok, najbolje između sedam i devet sati ujutro. Za one koji rade u kancelariji, koji su dobrog zdravlja i koji će veći deo prepodneva provesti sedeći za radnim stolom, najbolje je da doručkuju parče crnog, ražanog ili ovsenog hleba (30-40 grama). Hleb premažite s pola kašičice margarina, i to onog obogaćenog vitaminima A, D i E, koji sadrži i veću količinu polinezasićenih masnih kiselina, takozvanih dobrih masti. Preko tog tankog sloja margarina može se posuti neki od začina, a zavisno od ukusa, to može biti origano, bosiljak ili biber. Na kraju, na ovakav sendvič bi trebalo naređati dve do tri kriške paradajza i paprike. Uz sve to poželjno je popiti čašu jogurta s manjim procentom mlečnih masti.
Ukoliko pak želite malo jači doručak, umesto predložene čaše jogurta možete pojesti i 20-30 grama pahuljica potpoljenih u voćni jogurt, ili jednu do dve veće voćke, ili šolju malina.
Posle ovakvog doručka, sledeći obrok je užina, koju bi trebalo uzeti između deset i jedanaest časova.
U svakom slučaju, bolje je i zdravije da doručkujete nego da samo popijete šoljicu kafe na prazan želudac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.