U trendu

Ove su neverovatne i fantastične činjenice o našoj odeći!

Priča o dugmadima na muškoj i ženskoj odeći je kao iz neke bajke – puna zanimljivih obrta i istorijskih nijansi koje sežu duboko u prošlost.

Začetak svega seže u drevnu prošlost na Bliskom Istoku, gde su dugmad prvi put korišćena kao ukras na odeći pre gotovo 4.000 godina. No, tek u srednjem veku u Nemačkoj se pojavljuju moderna dugmad koja omogućavaju zatvaranje odeće.

Zašto muškarci imaju dugmad na desnoj strani? Jedna teorija vodi nas u svet viteškog doba gde je nošenje mača bilo uobičajeno. Da bi se mač lakše izvadio, muška odeća se zakopčavala na desnu stranu, kako bi se mač vadio desnom rukom – dominantnom kod većine ljudi.

Ali, zašto su dugmad na ženskoj odeći na levoj strani? Postoje nekoliko teorija. Jedna kaže da su bogate dame imale pomoć u oblačenju, te je lakše bilo sluškinji da otkopča odeću koja se zakopčava sa leve strane, gde je bila dominantna ruka većine ljudi.

Druga teorija je vezana za jahanje konja – bogate žene su jahale sa obe noge na levoj strani konja, pa su dugmad na levoj strani sprečavala da hladan vazduh prodre ispod odeće.

Interesantno je da je ova razlika u zakopčavanju ostala i kada je proizvodnja odeće postala masovnija, a dizajneri su samo prilagođavali nove modele prema starim obrascima.

Tako da, iako je priča o dugmadima duga i raznolika, ostaje kao podsetnik na istoriju mode i životnih navika koje su oblikovale način na koji se oblačimo i danas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar