U trendu

Podgrejao špagete stare pet dana, pojeo ih i umro a jedna greška koštala ga života

Student koji je pokušao da uštedi malo novca podgrevajući špagete bolonjeze koje je ostavio sa strane pet dana ranije pronađen je mrtav deset sati nakon tog obroka, javlja „Mirror“.

Žalio se na glavobolju
Dvadesetogodišnji Belgijanac, (AJ), ostavio je ostatke svoje večere na sobnoj temperaturi posle večere, nekoliko dana kasnije i otišao da se bavi sportom s prijateljima. Vratio se pola sata kasnije i požalio se na glavobolju i bolove u stomaku pre nego što je počeo da povraća i dobio dijareju.

Umesto da ode kod lekara otišao je pravo u krevet da odspava. Nažalost, sutradan su ga našli mrtvog roditelji koji su otišli da ga provere kada se nije javio na telefon.

Nekroza jetre
Kasnije je otkriveno da je umro oko 4 sata ujutro, otprilike 10 sati nakon što je pojeo poslednji obrok. Autopsija je otkrila da je AJ umro od nekroze jetre i akutnog pankreatitisa.

Šokantan slučaj predstavljen je u časopisu „Journal of Clinical Microbiology“. Jutjub lekar, poznat kao dr. Bernard, kasnije je objavio video u kojem se govori o smrti.

Dr. Bernard, koji se predstavio kao licencirani lekar sa sedištem u SAD, rekao je:

-Mnogi ljudi jedu testeninu ili bilo koji drugi oblik rezanaca koji ostanu dan ili dva i dobro su. Pazite na hranu ostavljenu duže od nekoliko sati. Ako hrana miriše smešno, uvek je bolje baciti je nego žaliti.

U slučaju AJ-a, brisovi fekalija uzeti tokom obdukcije otkrili su prisustvo Bacillus cereus, dobro poznatog patogena koji se prenosi hranom i koji proizvodi toksine. Uzorci ostataka studenta poslanih u Nacionalnu referentnu laboratoriju za epidemije izazvane hranom (NRLFO) na analizu takođe su otkrili značajno prisustvo B. cereus.

Hlađenje kvarljivih namirnica
Iako je B. cereus povezan uglavnom s trovanjem hranom, sve češće se navodi da je uzrok ozbiljnih i potencijalno fatalnih infekcija negastrointestinalnog trakta, prema Nacionalnoj medicinskoj biblioteci SAD.

Dr. Bernard kaže da ozbiljnost bolesti koju je pretrpio AJ, koji je preminuo u oktobru 2008., nije „tipična“, ali je i dalje važno praktikovati ispravne tehnike skladištenja hrane kako bi se izbjegli bilo kakvi incidenti.

Preporučuje se hlađenje kvarljivih namirnica u roku od dva sata od pripreme. Sveže živinsko meso, ribu i mleveno meso treba jesti ili zamrznuti dva dana nakon kuvanja, a junetinu, teletinu, jagnjetinu u roku od tri do pet dana, prenosi Avaz.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar