U trendu

Putnici napali osoblje aviona: Počeli smo da padamo, umesto da nas smire, počeli su da vrište na nas (video)

CNN u nedavnom članku izveštava o ponašanju osoblja na letu AirAsije za vreme nezgode, a koje je jako zabrinulo putnike. Naime, putnici na letu AirAsia iz Perta za Bali žestoko su kritikovali osoblje aviona, koje je navodno vrištalo kad je avion počeo da pada nakon očiglednog problema sa vazduhom u kabini.

„Panika se pojačala zbog ponašanja osoblja, koje je vrištalo i izgledalo uplakano i šokirano“, rekla je putnica Kler Askeu, nakon što se avion okrenuo i sigurno sleteo u Pert.

„Od njih tražimo podršku, a nismo je dobili. Bili smo zabrinuti jer su bili u velikoj panici“, dodala je.

Video zapis pokazao je deljenje maski sa kiseonikom na letu AirAsia QZ535, dok je član kabinske posade vikao „putnici, dole, putnici, dole“. Takva uputstva u skladu s rutinom koje osoblje vežba kada želi brzo da osigura sigurnost putnika.

„Postali su histerični. Pre toga nije bilo prave panike, a onda su se svi uspaničili“, rekao je drugi putnik, Mark Bailey.

Podaci sa stranice Flightaware.com pokazuju da je avioni Airbus A320, počeo da pada sa visine od 34.000 stopa (oko 10 km) na 10.000 stopa (oko 6 km) u nekoliko minuta. Standardni je postupak da se piloti spuste na tu visinu u slučaju dekompresije kabine.

AirAsia komentirao je za CNN da je let skrenut nakon „tehničkog problema“.

„Pohvaljujemo svoje pilote jer su sigurno sleteli avionom i jer su poštovali standardni postupak postupanja“, u izjavi je rekao kapetan Ling Liong Tien, čelnik dela za sigurnost grupe AirAsia.

„Potpuno smo posvećeni sigurnosti svojih putnika i posade i nastavićemo da se pridržavamo najviših sigurnosnih standarda“

Preduzeće AirAsia se već suočilo sa sličnim optužbama zbog ponašanja posade ove godine. U junu je pilot rekao putnicima da se pomole, nakon što je tehnički problem uzrokovao veliko drmanje aviona na letu iz Malezije u Pert, prenose mediji.