najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sutra dodela francuskih filmskih nagrada – Cezar

U Parizu će sutra uveče biti održana 41. ceremonija dodele francuske filmske nagrade Cezar, na kojoj jedan od favorita francusko-turski film “Mustang”, preneli su danas francuski mediji.

“Mustang” rediteljke Demiz Gamze Ergiven, sa osam nominacija, postao je favorit za francusku filmsku nagradu, iako nije osvojio najviše nominacija za Cezara, ali je nominovan za najbolji strani film za prestižnog Oskara čija će dodela biti 28. februara u Los Andjelesu.

Najviše nominacija, po 11, dobila su dva ostvarenje, “Margerit” Gzavijea Djanolija i “Tri uspomene o mladosti” (Trois souvernis de ma jeunesse) Arnoa Deplešena.

Organizatori Cezara ove godine su uložili dodatne napore da nominacije budu etnički i rasno raznovrsnije, posle kritika da je ovogodišnja dodela Oskara “suviše bela”. Pored “Mustanga”, nominovani su filmovi “Fatima” Filipa Fokona, i “Dipan” (Dheepan) Žaka Odijara koji je prošle godine osvojio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu.

Prošle godine, nekoliko nedelja posle terorističkog napada na redakciju pariskog lista Šarli ebdo, organizatori Cezara su nagradili “slobodu izražavanja”, odnosno film “Timbuktu” Abderahmana Sisaka, ostvarenje o svakodnevnom životu na severu Malija pod kontrolom džihadista.

Analitičari su ocenili da bi organizatori ove godine mogli da nagrade “raznolikost” dodelom nagrada filmovima “Mustang”, “Fatima” ili “Dipan”, pošto je nedavno na Berlinskom filmskom festivalu nagradjen “Fuocoammare” dokumentarni film o izbeglicama, usred migranstke krize u Evropi.

Za najbolju glumicu takmiče se ove godine Sorija Zerual, alžirskog porekla, za film “Fatima”, kao i marokanska glumica Lubna Abidar za ostvarenje “Much Loved” Nabila Ajuča čije je prikazivanje zabranjeno u Maroku.

Nominovane su i Katrin Fro u filmu “Margerit”, Izabel Iper za “Valley of Love” (Dolina ljubavi) i Katrin Denev za film “Uzvišena glava” (La Tete Haute) koja bi mogla treći put da osvoji Cezara u toj kategoriji.

Medju nominovanim glumica za Cezara, nalaze se Žerar Depardje, Žan-Pjer Bakri, Vensan Kasel i Fransoa Damjen.

Cezar je francuska nacionalna filsmka nagrada, ustanovljena 1975. godine. Nominacije odredjuje francuska Akademija filmske umetnosti a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine.

Nagrada je dobila ime po skulptoru Cezaru Baldakiniju (1921-1998).

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike