U trendu

Zapanjujuća istina o superćelijskim olujama: Šta treba znati o ovim opasnim, ali i neobičnim čudima prirode

Istina o ovim opasnim ali i neobičnim čudima prirode.

Superćelijske oluje su retke, ali nose sa sobom veliku sklonost ka izazivanju opasnih vremenskih neprilika poput snažnih vetrova, gradonosnih oluja i ponekad tornada.

Prema podacima Nacionalne meteorološke službe Sjedinjenih Država, ove oluje obično prate grmljavinske oluje i intenzivna kiša.

Mogu trajati nekoliko sati, biti veoma intenzivne i pokriti stotine kilometara, navode iz američke Nacionalne okeanske i atmosferske administracije.

Meteorolozi upozoravaju da imaju specifične karakteristike koje ih razlikuju od drugih oluja i zahtevaju pažljivo praćenje i upozorenja.

Zašto su superćelijske oluje drugačije?

Nastaju kada hladna vazdušna masa dođe u dodir sa pregrejanim tlima, što izaziva ekstremnu termičku nestabilnost atmosfere. Jedan od ključnih uslova za njihovo formiranje je takozvano smicanje vetra, što znači da brzina i pravac vetra variraju sa visinom. Ono što ih čini jedinstvenim je prisustvo snažnih i postojanih uzlaznih struja koje se rotiraju unutar oblaka. Ova rotacija poznata je kao mezociklon.

Prema podacima američke Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA), uzlazne struje u ovim olujama mogu doseći brzinu od preko 160 kilometara na sat i mogu biti odgovorne za stvaranje ogromnog grada i razornih tornada.

Kakva je opasnost od tornada?

Manje od 20 odsto superćelijskih oluja proizvede tornado, ali su superćelije odgovorne za većinu tornada, posebno najrazornijih. Neki naučnici još istražuju zašto su neke od ovih rotirajućih oluja praćene tornadima, dok druge nisu.

Gde su superćelijske oluje najrazornije?

Iako se mogu javiti bilo gde u svetu, najčešće i najrazornije su u centralnom delu Sjedinjenih Država, gde postoje prostrane ravnice potrebne za njihov razvoj. Primeri katastrofalnih posledica ovih oluja uključuju tornado u Oklahomi 2013. koji je odneo 51 život, i tornado u Alabami, Misisipiju i Tenesiju koji je odneo čak 320 života.

Kakva je situacija u Evropi? Pojava superćelijskih oluja i tornada u Evropi nije tako retka. Najčešće su pogođeni delovi Francuske, Nemačke i severne Italije, a sezona tornada na ovom području obično traje od maja do avgusta.

(slobodnaevropa.org)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.