U trendu

Zimski solsticij: Najkraći i najhladniji dan, nosi neverovatnu energiju i simboliku

Na severnoj hemisferi zima je zvanično počela danas, 22. decembra, u 4.27 časova. Ovaj dan je poznat i kao zimski solsticij, odnosno zimska kratkodnevica i biće najkraći u ovoj godini.

Najkraći dan ili početak zime obeležava period od 24 časa tokom kojeg ima najmanje dnevnog svetla u godini. Nakon ovog datuma, noć postepeno postaje sve kraća, a dan sve duži. Ova pojava se ne događa istog datuma svake godine, nekada se može desiti 21. decembra, a nekada 22, prenosi Antena M.

Do ove pojave dolazi kada je Severni pol okrenut od Sunca, zbog čega na severnoj hemsferi počinje zima, a na južnoj hemisferi leto. To je trenutak kada je Sunce najbliže Zemlji, iz tog razloga emituje najmanje sunčevih zrakova. Istovremeno, ovo je najhladniji i najkraći dan u godini.

Svoj naziv, zimski solsticij dobio je od latinske riječi solstitium, što znači mirovanje Sunca. Tokom kratkodnevice Sunce u jednom trenutku deluje kao da se ne pomera, zbog čega i nosi ovaj naziv.

Mnogi narodi tradicionalno slave zimsku kratkodnevicu, ona je dio mnogih kultura širom sveta, čak je i deo hrišćanske kulture. Za neke narode, ovo je dan neverovatne energije i simbolike.

Naime, kratkodnevica je, prema starom julijanskom kalendaru, padala 25. decembra. Nakon promene kalendara, sa juijanskog na gregorijanski kalendar, taj datum se pomerio za 21. decembar.

Današnji dan 22. decembra trajati samo sedam sati i 49 minuta, što je za skoro devet sati kraći dan nego leti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)