U trendu

Znate li šta označavaju svećice na rođendanskoj torti: Iznenadiće vas simbolika ovog vekovima starog običaja

Da li ste se nekada zapitali koja je simbolika duvanja svećice na rođendanskoj torti?

Ne zna se tačno kada je ova tradicija nastala, pa postoji više teorija, među kojima pojedine sežu duboko u prošlost. Poznato je da je ova tradicija u određenom obliku postojala i za vreme stare Grčke i da koren vuče iz mitologije. Veruje se da su ljudi svakog meseca proslavljali boginju Aretemidu i u njenu čast, u hram donosili nešto poput torte okruglog oblika, ukrašene upaljenim svećama. Sveće su se palile kako bi simbolički sijale poput Meseca, simbola povezanog s boginjom Artemidom, a okrugao oblik torte takođe simbolizuje ovo nebesko telo.

Prema drugoj teoriji, dim je ono u šta se verovalo da ima magične moći, tačnije da dim sveće nosi naše molitve do neba, što bi, u neku ruku, mogla da bude osnova tradicije zamišljanja želja i duvanje svećica kakvu danas poznajemo.

Rođendanske torte postaje su i kod starih Rimljana, a prva zabeležena proslava rođendana, po uzoru na današnju, desila se u Nemačkoj u 18. veku. Grof Ludvig fon Zinzindorf proslavio je svoj rođendan ekstravagantnim festivalom, sa ogromnom tortom u koju je bila zabodena po jedna sveća za svaku godinu života i jednom u sredini. Verovali su da je sveća na torti simbol svetlosti života.

Tradicija duvanja svećice na torti zadržala se sve do danas, a slavljenik treba da u sebi zamisli želju i u dahu ugasi sve svećice. Ako mu to pođe za rukom, ispuniće mu se želja. Verovali u ovu simboliku ili ne, gašenje svećice je nešto čemu se najviše raduju deca i u tome iskreno uživaju.

– Svećice na torti imaju poseban značaj za razvoj deteta, za razvoj imaginacije, mišljenja i viših mentalnih funkcija. Sama ta pomisao da se zamišlja želja i veruje u njeno ostvarenje ima posebnu simboliku za decu koja je zaista utemeljena“, izjavila je psiholog Marija Milenković, gostujući na TV Prva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.