Brže mršavljenje uz manje spavanja?

Foto: Hans/Pixabay.com

Proleće je i rešile ste da se ovog puta na vreme pokrenete kako biste u toku leta bile u najboljoj mogućoj formi. To znači, između ostalog, i vežbanje – ali ne želite samo to. Želite da se osećate aktivnije. U ovakvoj situaciji čest je postupak da se spavanje svede na minimalnu meru. Zašto?

Logika iza ovakvog načina razmišljanja je sledeća: ako manje spavate, više se krećete, a manje bespotrebno izležavate. To znači i aktivniji život, povećano gubljenje kalorija, a samim tim i brže mršavljenje. Manje-više, baš ono što ste i htele da učinite – da se pokrenete, dovedete u formu, izgubite poneki kilogram viška… Zvuči prilično logično, međutim, ima li i potvrdu u praksi?

Nema. Logika iza ove ideje, sama po sebi, nije loša, samo što ne uključuje sve potrebne činjenice. Naime, i dovoljno sna spada u potrebe našeg tela – ako jedna potreba nije zadovoljena, telo pokušava da kompenzuje viškom neke druge potrebe. Pokazalo se da dovoljno kvalitetnog sna može da spreči gojaznost, dok nedovoljno sna vodi direktno do viška kilograma. Kako?
Tako što nedostatak kvalitetnog sna pojačava apetit. Usled nedovoljno sna, menja se nivo hormona koji regulišu apetit (leptin i grelin), pa se potreba za hranom pojačava. Prisetite se i same – niste li, neispavane, osećale veću glad?

To što želite da se pokrenete i aktivirate je super. Želja za zdravijim životom je takođe super – pre svega zbog vas, jer ćete se vi bolje osećati. Samo ne zaboravite da u osnovne ljudske potrebe spada i potreba za dovoljno dobrog sna, pa ga, ako ikako možete, nemojte uskraćivati sebi. Tek uz dovoljno sna ćete zaista imati šanse za aktivniji, živahniji način života uz odbacivanje viška kilograma – a od te želje se i krenulo.

Ostavite komentar