U trendu

Dnevnik ishrane kao pomoć u dijeti (1)

Držanje dijete nije nimalo lako. Zahteva mnoge promene u vašem životu, kako na spoljašnjem, tako i na unutrašnjem planu. Kada se odlučite da počnete sa dijetom i kada izaberete neki način ishrane po svojoj meri, treba da osmislite sopstvenu strategiju i da iskoristite svaku moguću pomoć. Vođenje dnevnika pomoglo je nekim ljudima. Proverite da li bi takva ideja i vama bila korisna.
Stručnjaci u sve većem broju preporučuju ovu pomoćnu dijetnu metodu.
Nekoliko ozbiljnih studija pokazalo je da su subjekti koji su vodili dnevnik efikasnije izgubili suvišnu kilažu od onih koji to nisu činili. Konkretno: skorašnja američka studija objavljena u „Magazinu za preventivnu medicinu“ pokazala je da su ljudi koji su redovno vodili dnevnik (šest dana u nedelji) dvostruko više smršali od onih koji to jesu radili, ali neredovno (jednom nedeljno ili ređe).
Kako zapisivanje svega što pojedete i popijete može pozitivno da utiče na vašu dijetu?
Na prvom mestu, pisanje „dnevnika hrane“ znatno podiže vašu svest o namirnicama koje unosite u organizam. Takođe, ovaj metod podiže vašu svesnost o sledećim bitnim činjenicama: kada jedete, koliko često i zašto jedete u određenim trenucima. To vam pomaže da smanjite ili ukinete bezrazložno grickanje, kome često nesvesno pribegavate, a koje donosi puno nepotrebnih kalorija.
Dnevnici hrane pomažu ljudima da identifikuju svoje slabe tačke i da učine promene tamo gde je to moguće. Možda postoji neki obrazac koji se ponavlja u situacijama kada previše jedete, ali toga niste svesni. Možda postoje neki okidači koji vas nagone da se prejedete na emocionalnoj bazi, možda ne jedete dovoljno tokom dana, pa se onda noću prejedete, možda jedete previše dok pijete alkohol.
Nekim ljudima već i sama činjenica da moraju da zabeleže svaki zalogaj predstavlja ograničavajući faktor. Na primer, žele nešto da pojedu, ali odustanu jer ne žele da im ta dodatna kalorija bude zabeležena u dnevniku.
Ako odlučite da vodite dnevnik ishrane, stručnjaci savetuju sledeće:
Prepoznajte svoje razloge!
Ako znate šta možete da očekujete od svog dnevnika ishrane, onda ćete lakše doći do potrebnih informacija. Da li vam je cilj da prepoznate pritajene emocionalne „okidače“, da uočite problematične obrasce, samo da se uverite da li se zdravo hranite, ili nešto četvrto.
Izaberite sopstveni način izražavanja!
Sve je bitno, čak i izbor sveske u koju ćete zapisivati, a naročito je bitna forma pisanja. Da li ćete zapisivati samo namirnice i kalorije, ili dodavati i svoja osećanja i raspoloženja povodom pojedine hrane – izaberite sami ono što je najbolje za vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar