U trendu

Kako izbeći gojenje?

Ako čeznete da budete među onima koji sa godinama ne dobijaju značajno na težini, tim istraživača sa Harvarda ima rešenje za vas: smanjiti unos pojedinih namirnica, spavati od 6 do 8 sati dnevno, umereno vežbati, provoditi manje vremena ispred telezivora i kompjutera. Sve to vas može vremenom dovesti do željene telesne težine.
Pored toga, istraživači su ustanovili pet vrsta namirinica koje su tesno povezane sa povećanjem telesne mase, kao i pet onih koje su povezane sa manjim gojenjem ili čak mršavljenjem.
Kako izbeći gojenje: detalji istraživanja
Cilj istraživača je bio da se odredi šta najviše uzrokuje povećanje telesne mase i zašto prosečna odrasla osoba dobije oko pola kilograma godišnje.
U istraživanju je učestvovalo ukupno 120 hiljada ljudi. Na svake četiri godine, istraživači su radili procene moguće veze između promena u načinu života i težine.
U proseku, svaki učesnik istraživanja dobio je 1,5 kilograma na težini za period od četiri godine. To znači da su se učesnici za 20 godina u proseku ugojili oko 8 kilograma. Na početku istraživanja, prosečna starost učesnika bila je 37 godina, a na kraju 52.
Pet namirnica koje goje
Kada su istraživači pogledali detaljnije, ustanovili su da je sledećih pet namirnica u najvećoj meri povezano sa dobijanjem na težini:

  • čips
  • ostale vrste krompira
  • napici zaslađeni šećerom
  • neprerađeno crveno meso
  • mesne prerađevine

Pet namirnica koje ne goje
Utvrđeno je i da sledećih pet vrsta namirnica manje goje, ili čak dovode do mršavljenja:

  • povrće
  • integralne žitarice
  • voće
  • orasi
  • jogurt

Zaključci
„Postoji velika razlika u dobijanju na težini na osnovu svakodnevnih ljudskih navika“, kaže Darijuš Mozafarian, profesor sa Medicinskog fakulteta na Harvardu. „Izgleda da količina masnoće iz hrane nije usko povezana sa gojenjem. Na primer, nije primećena drastična razlika kod osoba koje su tokom godina konsumirale niskokalorično, odnosno visokokalorično mleko.“
Treba se fokusirati na kvalitet hrane, a ne samo na količinu kalorija, masnoća ili ugljenih hidrata – na taj način su izgledi za izbegavanje povećanja telesne težine veći. Istraživači kažu da debalans od 50 do 100 kilokalorija na dan može biti dovoljan da izazove povećanje telesne težine kod većine osoba.
„Jogurt možda predstavlja najveće iznenađenje na listi namirnica koje su povezane sa manjim gojenjem“, smatra Mazafarian. Istraživači nisu sugurni zašto je to tako. Kao moguće objašnjenje, naveli su rezultate drugog istraživanja, prema kom bakterijske promene u stomaku prilikom unosa jogurta mogu da pomognu u kontrolisanju težine. Drugo objašnjenje je da oni ljudi koji uzimaju jogurt imaju i druge zdrave navike u odnosu na ostale.
Promene u režimu ishrane najviše su povezane sa gojenjem. Međutim, istraživači su utvrdili da su oni učesnici istraživanja koji su spavali od 6 od 8 sati dnevno, manje dobili na težini od onih koji su spavali manje od 6 i više od 8 sati. Promena telesne težine povezana je takođe sa promenama u vremenu koje se provede u fizičkim aktivnostima, kao i vremenu provedenom ispred televizora.
Ipak, istraživači ne preporučuju da u potpunosti treba izbegavati namirnice koje su povezane sa dobijanjem na težini, sve dok se u velikoj meri uzimaju namirnice koje nisu povezane sa gojenjem, ako se vežba i ne provodi previše vremena ispred televizora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar