Limunada dijeta

Poznate ličnosti koristile su tzv. limunada dijetu – ona brzo skida kilograme, ali je daleko od principa zdrave ishrane, a ni rezultati dijete (verovatno) neće dugo trajati.

„Limunada dijeta“ (drugi naziv je „Master Cleanse“ ili „Majstor za pročišćavanje“) propisuje samo tečnost umesto hrane. Sastoji se od tri „sastojka“: limunade – kao pića, slane vode za piće i biljnog laksativnog čaja.

Tvrdnja je jednostavna: za 10 dana ili više, drastično ćete smanjiti kilograme i detoksikovati svoj probavni sistem, osećaćete se energično, vitalno, srećno, zdravo i obuzdaćete želju za nezdravom hranom.

Sve je počelo sa knjigom Stenli Burougs „Majstor za pročišćavanje“. Postoje mnoge varijacije ove dijete. Piter Glikman je napisao knjigu „Mršavite sa više energije i budite srećni za 10 dana“, a postoji i veb sajt sa savetima kako mršaviti uz ovu dijetu.

Da li ova dijeta funkcioniše?

Pošto se u organizam unosi tako malo kalorija, verovatno ćete relativno brzo izgubiti deo suvišne težine. Takođe ćete smanjiti težinu mišića i kostiju, ali i količinu vode u telu. Međutim, velika je verovatnoća da će se težina vratiti posle izvesnog vremena.

Nema dokaza da detoksikacija dovodi do dugoročnog mršavljenja. Što se tiče detoksikacije – obično vaša jetra brine za to.

Za trajnu promenu težine bolje je da se jede zdrava hrana: voće, povrće, žitarice, manje masni mlečni proizvodi, riba, piletina bez kožice ili ćuretina i zdrave masti kao što je maslinovo ulje.

Šta možete da jedete, a šta ne možete?

U ovoj dijeti je dozvoljeno piti: slanu vodu, limunadu i biljni čaj za probavu prvih 10 dana. Tada ne jedete nikakvu čvrstu hranu i ne pijete alkohol.

Posle 10 dana, možete postepeno da dodajete hranu, ali samo male količine, počevši od soka i supe, a zatim sirovo voće i povrće. Nakon toga, unosite vrlo malo mesa bez mlečnih proizvoda.

Dijeta je teška i naporna

Verovatno ćete biti gladni na tako strogoj dijeti. Autori napominju da treba očekivati simptome kao što su želja za hranom, umor, dosada i glavobolja.

Morate pratiti uputstva za dijetu tačno ili neće biti koristi.

Za dijetu treba vrlo malo sastojaka, a priprema je brza. Možete napraviti piće unapred i čuvati u frižideru.

Gotova jela i brza hrana se ne savetuju tokom dijete.

Autori kažu da vežbanje nije potrebno.

Vegetarijanci i vegani mogu da drže ovu dijetu.

Niskokalorična ishrana se preporučuje.

Možete da zamenite slanu vodu šoljicom biljnog laksativnog čaja.

Nema glutena u ishrani tokom prvih 10 dana ove dijete.

Napomene

Naveli smo osvrt stručnjaka na takozvanu limunada dijetu sa prednostima i manama, ali bez tačnih recepata šta, kada i koliko jesti i piti.

Kako tačno koristiti ovu dijetu i šta treba jesti ili ne – morate naći u knjizi ili na nekom sajtu kako biste je primenjivali iz dana u dan.

Savetujemo vam da se, pre upotrebe, konsultujete sa lekarom ili nutricionistom da li je to dobro za vas.

Delimično ne treba primenjivati ni ovu niti bilo koju dijetu, jer rezultata neće biti, a možete ugroziti i svoje zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.