„Sensa“ dijeta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sensa predstavlja najnoviji vid dijete za kontrolu telesne težine koji je svet osvojio sasvim iznenada, posebno Severnoamerički kontinent. Sam dijetalni program sastavila je jedna kompanija sa sedištem u Kaliforniji. Dijetalni program zasniva se na aditivu koji se dodaje u hranu kako bi se umanjio apetit.

Umanjenje apetita smanjuje osećaj gladi i samim tim vodi do gubitka težine i suvišnih kilograma. U sastavu ovog aditiva nema kalorija, zbog čega se i koristi kao dodatak svakom obroku. Ovaj proizvod, takođe, direktno deluje na čulo mirisa i ukusa i čini da osoba oseti sitost mnogo pre nego što obrok privede kraju.

I pored svih ovih obećavajućih činjenica, još uvek se postavlja pitanje u kojoj meri sensa dijeta deluje i ima li uopšte efekta.

Sastav
Sensa proizvod (aditiv) za gubitak suvišne težine sačinjen je od supstanci i organskih jedinjenja. Ovaj brzodejstvujući proizvod za umanjenje telesne težine može se naći u obliku praha, koji se nanosi preko hrane. Njegovi glavni sastojci su:

  • trikalcijum-fosfat
  • maltodekstrin
  • silicijum
  • pigment karmin
  • prirodni i veštački ukusi

Svi ovi sastojci igraju izuzetno bitnu ulogu u smanjenju osećaja gladi. Sama sensa ne sadrži kalorije jer u sebi nema ni šećera, ni natrijuma, ni glutena.

Efekat
Kliničko istraživanje koje su nedavno sproveli američki naučnici pokazalo je da ovaj proizvod postiže izuzetno dobre rezultate kod čak 1400 osoba koje su aktivno učestvovale u istraživanju. Osobe koje su upotrebljavale ovaj proizviod i program za gubitak težine uspele su u proseku da umanje svoju telesnu težinu za čak 6 kg u razmaku od svega šest meseci. S druge strane, osobe koje nisu bile na ovom dijetalnom programu izgubile su svega 2 kilograma. Ipak, preciznost ovih rezultata treba još ispitati kako bi se dobile potpuno tačne informacije.

Način na koji sensa funkcioniše je sledeći: njeni aktivni sastojci dodatno podstiču rad sluzne žlezde koja je odgovorna za kontrolu osećaja mirisa i ukusa. Svi ovi sastojci imaju efekat kontrolora gladi. Maltodekstrin u sebi sadrži minijaturnu količinu kalorija, što ne doprinosi povećanju telesne težine. Ipak, s obzirom na to da se ova supstanca dobija iz kukuruza, osobe koje su alergične na kukuruz nikako ne bi smele da uzimaju sensu.

Preporuka?
Iako je ovaj proizvod već odobrila Američka organizacija za kontrolu hrana i lekova, veliki broj lekara ga ne preporučuje. Sensa, naime, ni na koji način ne deluje i ne ograničava način ishrane osobe, već samo umanjuje osećaj gladi i daje osobi svu slobodu kada je reč o konsumiranju bilo koje vrste hrane.
Čitava metoda je relativno novijeg datuma tako da ni svi sporedni efekti nisu ispitani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.