U trendu

„Super“ predlozi za dijetu (1)

Mnoge devojke (a i žene) su, gledajući supervitke manekenke i filmske glumice, prosto opsednute svojom težinom, bilo da imaju višak kilograma ili ne. Kao rezultat toga, a da bi se oslobodile (stvarnog ili zamišljenog) viška kilograma, često će pribeći različitim dijetama i savetima tipa „kako izgubiti kilograme“, „kako otopiti masne naslage“ i slično. Problem je što su mnogi od tih saveta netačni i mogu vam ugroziti zdravlje ukoliko ih se doslovno pridržavate – a, u najmanju ruku, može vam biti jako neprijatno. Kako biste izbegli posledice ne baš adekvatnih saveta, evo nekih istina i zabluda o „topljenju masnih naslaga“.

1. Dovoljno je da izbacite ručak i smršaćete! To je česta zabluda – navodno, dobro se najedete za doručak, popijete neki sokić umesto ručka i uveče nešto malo pojedete i smršaćete bez problema. Problem sa ovom taktikom je što će vam se tako u toj meri smanjiti količina šećera u krvi da ćete već oko ranog popodneva osetiti slabost u kolenima, želudac će vam se grčiti i osećaćete veoma jaku potrebu za nečim slatkim. Pre ili kasnije, popustićete pred tom potrebom, i to neumereno – preješćete se slatkiša. Ništa od mršavljenja. Ma koliko vam to moglo čudno zvučati, ukoliko želite da smršate, morate redovno jesti (samo ne smete da se prejedete).

2. Ako ne jedete posle šest sati posle podne, povećaćete šanse da smršate, jer se probava usporava nakon tog vremena, pa vas goji sve što kasnije pojedete. Istina je to da nije toliko bitno kad jedete, nego koliko jedete. Plus, ako već nakon šest posle podne ne jedete ništa, do doručka ćete „podivljati“ od gladi – i pretovariti stomak. Opet ništa od mršavljenja. Još jednom: jedite redovno!

3. Ukoliko jedete proizvode iz kojih je izbačena masnoća, smršaćete! To bi moglo da bude istina kada biste stvarno mogli da opstanete na takvim proizvodima – ali ne možete. Izvesna količina masnoća jelu daje ukus, a vama osećaj sitosti. Ako jedete samo „low fat“ proizvode, nakon izvesnog vremena zateći ćete sebe kako sanjate o bureku, tortama, čipsu, prženim krompirićima… Bolje je da jedete prirodne proizvode koji ne sadrže puno masnoća, kao što su voće, povrće, riba, piletina, salate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar