U trendu

Trikovi posle dijete

Rešile ste da smršate, držale ste dijetu i – ura – uspelo vam je. Dostigle ste željenu težinu. Verovatno ste već čule da vam sada predstoji znatno teži deo posla, a to je da željenu težinu i zadržite, da vam se teškom mukom skinuti kilogrami ne vrate. Evo nekih saveta kako da u tome, bez mnogo muka, uspete.

Večera treba da bude lagana. Zaboravite na taktiku „ništa ne jedem u toku dana, bila sam dobra, pa zato uveče mogu da pojedem šta god hoću“ – na taj način jedino možete da se ugojite, plus se celog dana osećate loše jer ste gladne. Dakle, namirnice koje su kaloričnije (naravno, ne u velikim količinama), kao što su testenine, hleb, pirinač, žitarice, uzimajte za doručak i ručak, a za večeru uzmite malo posnog mesa ili kuvane ribe. Proteini će vas zasititi, a neće biti opasnosti da se kaloričan obrok pretvori u neželjene masnoće.

Nakon što završite sa dijetom sasvim je normalno da jako, jako želite da pojedete nešto masno i slasno, ili neki dobar sos, prevrele sireve… Nemojte mučiti sebe – povremeno se počastite i takvim zalogajima. Neophodno je samo da pazite na količinu, recimo, tako što ćete jesti iz tanjira za desert (iz jednog tanjira za desert, bez dopunjavanja).

Neko presno povrće, kao što su šargarepa, keleraba, komorač i celer odlično utoljavaju glad, a sadrže malo kalorija. Ovakvo povrće možete jesti i četiri puta dnevno, presno ili kuvano, bez straha od toga da ćete se ponovo ugojiti.

Nije retkost da se prilikom mršavljenja ne izgubi samo masna već i mišićna masa. Mišiće je neophodno ponovo steći; ne brinite, ne morate da idete u teretanu. Možete i same da osmislite program vežbi (ili, ako je potrebno, zamolite nekog stručnjaka da ga osmisli za vas) i radite te vežbe svakog dana, po pola sata. Pola sata ne bi trebalo previše da vas optereti – ali stvarno je neophodno da vežbe radite svakog dana.

Poželjno je jednom nedeljno držati dijetu, recimo, za doručak šolja čaja, za ručak posna riba na pari, za večeru mešano povrće s malo ulja. Uz ovakvu dijetu, ako je ustalite u dužem periodu, neće biti nikakvih problema ako povremeno pojedete neku visokokaloričnu hranu koja vam se baš dopada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.