U trendu

Uz medicinsku dijetu istopićete kilograme za samo 5 dana

U svetu je sve popularniji tzv. medicinska dijeta koja garantuje brz gubitak težine.

S obzirom da se suočavamo sa sve većim problemom gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti, ova dijeta pokazuje određeni skup prednosti jer odabrana vrsta ishrane povoljno utiče na gubitak težine i održavanje zdravlja srca.

Preporučljivo je da se ovaj plan ishrane pridržavate samo nekoliko dana, a nakon što ga završite, važno je paziti i na količinu unesene hrane kako se kilogrami ne bi vratili. Zbog malog broja unesenih kalorija, potrebno je smanjiti fizičku aktivnost, a kasnije sa unošenjem veće količine hrane u organizam, važno je ponovo uključiti vežbanje u rutinu.

Medicinska dijeta i kalorijska vrednost

Ograničenje kalorijskog unosa je zapravo glavna poenta ove dijete i upravo zbog toga je moguće brzo mršavljenje. Ako odrasla osoba unese u proseku 2500 kalorija, tokom ovog plana ishrane ne bi trebalo da pređe unos od 1000 kalorija dnevno, što predstavlja značajan kalorijski deficit.

Ova dijeta diktira smanjen unos ugljenih hidrata, a osnovne namirnice su pomorandže, jogurt, zeleno povrće i krekeri. Pored toga, dozvoljeno je jesti nemasno meso, koje se mora kuvati bez ulja. Za bolji ukus mogu se koristiti začini kao što su so, crvena paprika ili kajenski biber. Pored toga, preporučuje se piti puno nezaslađenih prirodnih čajeva, a pre svega kombinacije limuna i đumbira.

Vremenski period dijete

Medicinske dijete ne bi trebalo da budu na planu ishrane predugo, i mogu se pratiti samo 5 dana. Eventualno je moguće započeti ovaj ciklus od 5 dana 3 puta, nakon čega je obavezna pauza od najmanje 15 dana.

Pošto medicinska dijeta garantuje gubitak težine zbog kalorijskog deficita, mora se paziti kada se vraćate na normalan režim, jer se težina može brzo vratiti. Nakon što započnete normalnu ishranu, postepeno povećavajte unos kalorija i pokušajte da uključite što više povrća, ribe i kuvanog mesa. Budite oprezni sa uvođenjem masnih i prženih namirnica u jelovnik, a unos takvih namirnica svakako svesti na minimum.

Primer jednostavnog menija

Medicinsku ishranu predstavljaju izuzetno jednostavne i zdrave namirnice, pa je važno samo obratiti pažnju na dnevni kalorijski unos. Za doručak uvek možete popiti šolju kafe ili čaja bez šećera, jedno kuvano jaje i parče krekera.

Ako više volite voćni doručak, izaberite jednu narandžu ili grejpfrut umesto dve kriške hleba. Za ručak izaberite porciju povrća, poput brokolija, karfiola, prokelja ili šargarepe, uz parče pilećih prsa pečenih bez masti i ulja. Pored mesa, možete jesti komad ribe ili kuvana jaja. Počastite se salatom od kuvanih jaja i svežeg povrća za večeru, a dan završite šoljicom jogurta ili čaja od đumbira.

Ovaj plan ishrane omogućava 3 glavna obroka, ali izbegava grickalice. Kafu treba piti bez mleka i šećera, a čaj je najbolje napraviti prirodan bez nezdravih dodataka. Voda sa limunom je omiljeno piće ljudi koji prate plan medicinske dijete.

*Pre nego što primenite novi plan ishrane, trebalo bi da se konsultujete sa kvalifikovanim nutricionistom ili nutricionistom koji vam može dati personalizovane smernice na osnovu vaših individualnih potreba i ciljeva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.