U trendu

Dojenjem do vitkosti

Dojenje može da pomogne ženama da zadrže svoju telesnu težinu, a ujedno im smanjuje šanse da postanu gojazne u kasnijem periodu života.
Veliko novo istraživanje pokazalo je da su žene u postmenopauzi koje su dojile najmanje šest meseci, imale manji indeks telesne mase od onih koje nisu dojile, bez obzira na to koliko dece su imale. Što duže neka žena doji, to je već broj zdravstvenih prednosti.
Istraživači su ustanovili da je za svakih šest meseci dojenja, prosek indeksa telene mase kod žena niži za 1% u poređenju sa ženama koje nisu dojile.
Iako to možda ne izgleda mnogo, istraživači kažu da bi moglo imati veliki uticaj na dugoročno zdravlje žena, kao i na rizik od gojaznosti.
"Čak i skromno smanjenje indeksa telesne mase od 1% može predstavljati značajan doprinos smanjenju broja bolesti koje su povezane sa gojaznošću", kaže Kirsti Bobrov, istraživač sa Univerziteta u Oksfordu. "Smatramo da je važno obavestiti žene da je dojenje povezano sa relativno malim, ali važnim smanjenjem njihove težine čak i decenijama kasnije", kaže on.
Nove prednosti dojenja
U istraživanju je učestvovalo više od 740.000 žena u postmenopauzi i one su naučnicima pružile informacije o telesnoj težini i reproduktivnoj istoriji. Istraživači su podelili žene u grupe na osnovu broja dece koje su rodile, kao i na osnovu njihove istorije dojenja.
Rezultati su pokazali da je prosek indeksa telesne mase bio veći sa brojem dece, odnosno prosek žena bez dece je iznosio 25,6, dok je kod žena sa četvoro ili više dece prosek indeksa telesne mase iznosio 27,2.
Normalan i zdrav indeks telesne mase kreće se u rasponu od 18,5 do 24,9. Raspon od 25 do 29,9 smatra se prekomernom težinom, dok indeksi veći od 30 predstavljaju gojazne osobe.
Među ženama sa decom, 70% njih je izjavilo da je dojilo. Prosečno trajanje dojenja bilo je skoro osam meseci. Konkretno, prosečan indeks telesne mase bio je manji kod žena koje su dojile za oko 1%, tj. telesna težina im je bila manja za skoro pola kilograma za svakih šest meseci dojenja.
Ovakva prednost dojenja za kontrolu telesne težine ostala je nepromenjena nakon uzimanja u obzir i drugih faktora rizika od gojaznosti kao što su pušenje, fizička aktivnost i socio-ekonomski status.
Dugoročna korist od dojenja može izgledati mala, ali istraživači kažu da su prethodna istraživanja povezala slično smanjenje indeksa telesne mase sa 1% umanjenim rizikom od smrtnosti iz bilo kog medicinskog razloga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar